Светосавска академија у Грачаници: Настављамо пут Светосавља не прекидајући нит и бит

Фото: ГрачаницаОнлајн

Богатим кулутурно уметничким програмом ученика Средње музичке школе „Стеван Мокрањац“, Економско-трговинске и Грађевинско-саобраћајне школе, доделом признања за марљивост и успешан рад у 2017. години, у Дому културе у Грачаници, данас је свечаном „Светосавском академијом“ завршена Светосавска недеља. Ова манифестација, коју организује Културно просветна заједница Косова и Метохије, већ 26 година негује дечије и омладинско стваралаштво на овим просторима.

С. Поповић: Следимо пример Св. Саве, Фото: ГрачаницаОнлајн

Светосавску академију отворио је градоначелник Грачанице Срђан Поповић, који се у поздравном говору захвалио просветним радницима на томе што генерације младих уче марљивости, посвећености и Светосављаљу.

„Следивши пример Светог Саве, морамо се одрећи свега што нас одвлачи од очувања националног духа, морамо се вратити својој вери, својој Грачаници, својој традицији, морамо се борити да овде опстанемо. Својом вером Свети Сава нас је задужио и показао пут вере, пут добра коме треба да тежи свако од нас, а сећање и молитва су одржали наш народ онда када му било најтеже“, рекао је Поповић.

Професорка Српске књижевности и језика Марија Караџић, о првом српском архипастиру говорила је цитирајући ауторе српске књижевности средњег века који су писали житија Светог Саве, али и академике и књижевнике савременог доба.

„Зато љубав према роду и према ближњима и данас и у будуће треба да представља главну нит која ће нас повезивати, окупљати, ујединити и у Светосављу сачувати. Тек тада ћемо сасвим сигурно бити достојни Савиног знамења“, закључила је Караџићева.

Плакета „Ђорђе Лекић“ названа по чувеном методичару са централног Косова, за изузетан допринос у образовању додељена је Основној школи „Јанко Јовићевић“ из Гораждевца. Ова васпитано образовна установа ове године обележава 120 година постојања.

„Кроз читаву своју историју, наша школа није прекидала рад и опстајала је заједно са нашим селом“, истакао је, захваливши се на признању, директор школе у Гораждевцу, Миливоје Здравковић.

Миливоје Здравковић, директор школе у Гораждевцу, Фото: ГрачаницаОнлајн

Признање „Читалачко слово“ Народне библиотеке у Грачаници припало је Невени Недељковић и Јелени Миљковић.

„Много година слављен, али и много година јавно прећуткиван, међутим, народ је и тада потајно неговао култ Светог Саве не прекидајући нит и бит. Богу хвала те и данас следимо пут Светосавља и преносимо га на будућа покољења“, рекла је директорка Народне библиотеке, Бранкица Костић, уручивши признање које се додељује најмарљивијим читаоцима.

Програм је настављен рециталом ученика Економско – трговинске и Грађевинско – саобраћајне школе, док су у музичком делу наступали вокални и музички састави Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Ансамбл народних игара и песама са Косова и Метохије, „Венац“.

Завршна приредба поводом Светог Саве биће одржана у суботу 27. јануара у спортској сали Основне школе „Свети краљ Милутин“ у Грачаници.

Иван Миљковић