Марко Ђурић: Немамо више времена за губљење

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Немамо времена за губљене и у овој години ћемо посебну пажњу посветити Метохији. Кључни државни приоритет је помоћ опстанку нашег народа, рекао је јуче приликом посете Ораховцу и Великој Хочи, директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић.

“Са једне стране, радићемо конкретно на терену, улагаћемо и трудићемо се неупоредиво више, а са друге стране, политички ћемо се трудити да створимо боље услове за опстанак наших људи, тако што ћемо се трудити да радећи са свима са којима је потребно, разговарајући и са Приштином, давати наш допринос томе да овде владају бољи међунационални и укупни политички односи”, нагласио је Марко Ђурић, приликом јучерашње посете Ораховцу и Великој Хочи.

Ђурић је истакао да је за људе у овом делу Метохије веома значајно што су чули да је политика Србије, дакле политика и владе и председника и свих, наставак подршке, како је рекао, да се неће гасити ни радна места, ни све оно што значи опстанак Срба на просторима Косова и Метохије. Коментаришући што је у исто време, у посети општини Ораховац био и косовски премијер Рамуш Харадинај, Ђурић је рекао да би било добро да сви сарађују због добробити грађана.

“Ми радимо наш посао, ми бринемо овде о нашем народу. Дошли смо да га посетимо, да будемо са нашим људима и наравно да је свака наша посета у организационом, понекад и у политичком и у још неком смислу компикована, али ми никада нисмо и нећемо одустати од бриге о нашем народу. Мислим да је природно и нормално да се свако брине о своме. Најбоље је када можемо у томе и да сарађујемо, али наш посао је да водимо рачуна о овим људима и то ћемо чинити у свим условима. Ако смо то чинили у тешким ратним годинама, сада имамо обавезу и дужност да то чинимо много више и мислим да ови људи овде желе да сачувају органску везу са нашим институцијама, са нашом државом. Сви знамо како се наш народ овде осећа и зато смо дошли овде да дамо и да пошаљемо јасну поруку, не само да ће Срби овде да остану, него и да ће подршка Србије овде да остане и да је снажна и јака подршка, залог и гарант будућности и опстанка и та подршка и данас ће се наставити”, истакао је Ђурић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић са мештанима Велике Хоче

Директор Канцеларије за КиМ је подвукао да жели да све институције на Косову и Метохији раде заједно, да на овим просторима нема проблема и да је циљ Србије, стварање бољих међуетничких односа. То је,како је казао, показао и председник Србије Александар Вучић, током своје скорашње посете.

“Мислим да одзив грађана за разговор и за непосредни сусрет са председником Вучићем, говори о томе колико људи овде на Косову и Метохији, јесу свесни неопходности заједничког деловања, како вреднују начин на који се председник Вучић лично залаже и бори за њих, а о томе говори и поверење , које су му указивали у различитим политичким процесима. Не желим да овде говорим о изборима и политици, али сви знамо какав је и ту однос био. Могу да кажем само, да је ту врсту искрености требало достићи са обе стране. Мислим да је успостављено једно додатно поверење, да је успостављена једна додатна веза и да смо сви обавезани да радимо јаче, више и боље, да бисмо обвде направили снажнији и видљивији резултат него у прошлости и то је сасвим сигурно нешто што осећам”, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Подсећамо да су приликом разговора председника Србије са грађанима, незапосленост и дупла примања, истакнута као највећи проблем.

“Решавање проблема са косовским додатком је једно од најтежих питања, зато што је веома тешко на поуздан начин утврдити ко се налази на једним, а ко се налази на другим списковима. Очигледно је да ће ту морати да се успостави и тешња сарадња између наших и приштинских институција, да бисмо и једни и други имали евиденције, али свакако је да ћемо да будемо веома опрезни. Ми не желимо и ја не желим да било коме нанесемо додатну неправду и да евентуално некога оставимо без посла или без примања”, поручио је Ђурић из Метохије, напомињући да ће на том проблему надлежни органи радити посвећено, али опрезно.

На новинарско питање када очекује наставак преговора између Београда и Приштине, Ђурић је још једном нагласио да Србија чини све да међуетнички односи боду бољи и да ће наставити то да ради и убудуће.

“А о преговорима, када за то дође време”, кратко је одговорио Марко Ђурић.

Јуче су директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, министар просвете у Влади Републике Србије, Младен Шарчевич, заменик косовског премијера Далибор Јевтић и директор Националне службе за запошљавање Србије Зоран Мартиновић, посетили Ораховац и Велику Хочу.

Анђелка Ћуп