Српски министар просвете: Помоћ школама на КиМ, али нема плата за нерад

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Младен Шарчевић

Приликом посете Великој Хочи и Ораховцу, српски министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, потврдио је да ће све школе које раде у систему Републике Србије на Косову и Метохији, остати део јединственог система образовања Републике Србије. Министар је најавио и донаторску вечеру за помоћ школама на Косову и Метохији, али и да ће ставити тачку на могућност да се плате добијају за нерад, како је рекао, односно да неко живи у централној Србији, а да наводно ради на територији Косова и Метохије.

„Ми смо имали неких 360 људи који су имали тај статус, односно да су живели у централној Србији, а да су имали тај додатак, не косовски него су новац добијали, за рад, односно нерад. Ми смо свели тај број испод 60 и после Нове године, Закон о средњем образовању и васпитању је ступио на снагу, да чак и сви технолошки вишкови, који добију понуду за посао, не могу то да одбију. Код нас то више није ни драстично, некако смо то уредили, али остаје да тамо где се деца рађају, сачекамо неку перспективу, да у новој мрежи сагледамо управо специфичности оваквих територија и да будемо врло флексибилни. Са друге стране, имамо и стратегију образовања коју никада нисмо примењивали,па је сада време да полако кренемо да радимо и целодневну наставу, кроз једносменски рад. Где постоје услови, то је шанса да ови људи, који су одскоро остали без посла или би остали, на неки начин остану у систему, не да седе код куће и да примају новац за нерад, већ да раде, а да деца имају добробит, као и њихови родитељи“, рекао је министар Шарчевић у Ораховцу.

По речима српског министра просвете, све високошколске установе морају да се укључе у модел провере квалитета, јер ће новац добијати по томе.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Младен Шарчевић у посети основној школи у Великој Хочи

„Мора се екстремно вредновати квалитет и о томе би требало да одлучују и послодавци, а не само неко ко је школован ефикасно. Сматрам да се доласком новог ректора (Приштинског универзитета са привременим седиштем у Коосвској Митровици, прим. аут.), ствари постављају полако на своје место“, истакао је Младен Шарчевић.

На питање новинара, како коментарише то што су медији писали да је новопостављени ректор Приштинског универзитета, др Раде Грбић, био оптужен за фалсификовање докумената и да се нагодио са тужилаштвом, министар просвете Републике Србије је рекао да није добио такве информције, али да све информације које добија, проверава.

„Ево сада је афера око ректора у Крагујевцу у вези сина, односно за раније уписан докторат и ми смо то проверили и то је тачно. Ја сам то стопирао и то ће бити одузете. Такође, јуче је изашло у једним новинама да је ту штошта било. Данас сам дао изјаву да све то мора да се провери. Инспекцији сам дао налог да настави да провера све те друге наводе, је л одакле знам да ли је то неко измислио или је тачно? Када инспекција то прође и када ми достави све папире, ја онда знам шта могу да радим, с тим што на универзитету постоји етички кодекс у оквиру аутономије. Међутим, ми ћемо јавност подићи на ноге и рећи да ли је комисија која се бави етичким кодексом урадила свој посао, а ангажовали смо и Агенцију за борбу против корупције, што до сада никада није рађено. Ја ћу апсолутно утицати на то да неко не буде ректор иако је реизбор, ако све те ствари буду тачне, а ова информација за диплому сина је тачна и то смо стопирали“, одговорио је министар Шарчевић.

Подсећамо да је Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Скупштине Србије, на 27. седници одржаној 15. октобра 2015. године, предложио, између осталог, да садашњи ректор, а доскорашњи декан Медицинског факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, поднесе оставку.


Нешто је труло на Медицинском факултету у Косовској Митровици

Група студената Медицинског факултета Приштина, који је 1999. године, као и цео универзитет измештен и сада је са седиштем у Косовској Митровици, покренула је сајт, како наводе, по угледу на Викиликс, са циљем да укажу на корупцију, као и на неправилност рада и нетранспаремтмост руководства Медицинског факултета. Међутим, приступ сајту је убрзо био онемогућен. Како … Continue reading Нешто је труло на Медицинском факултету у Косовској Митровици


Анђелка Ћуп