Ђурић: Овакви инциденти не смеју бити заташкани и занемарени

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић најоштрије је осудио покушај застрашивања српског становништва исписивањем порука мржње на згради школе у Угљару код Косова Поља. „Не сме се дозволити да Косово и Метохија после година преговора поново постане зона нестабилности“, поручио је Ђурић.

Сапштење директора Канцеларије за КиМ преносимо у целости:

Малобројно српско становништво које је, упркос честим притисцима, остало да живи у Угљару, мора након овог инцидента добити појачану заштиту од стране локалне полиције и међународних безбедносних снага, како би се провокаторима и насилницима упутила јасна порука да на Косову и Метохији шовинизам и претње тероризмом неће бити толерисани.

 У окружењу у којем су се не тако давно догађали национално мотивисани физички и оружани напади на децу, ниједан инцидент ове врсте не сме бити заташкан и занемарен, а истражни органи и безбедносна заједница морају утврдити степен угрожености Срба у Угљару.

 Не сме се дозволити да Косово и Метохија, након година преговора и стабилизације безбедносних прилика, поново постане зона нестабилности, и Србија ће бити искрен партнер у свим настојањима да овакви инциденти остану заувек део ружне прошлости.

 Србија, међутим, још једном наглашавам, неће стајати немо и беспомоћно пред било каквом ерупцијом насиља на Косову и Метохији, и упозоравам све оне који евентуално желе нову нестабилност у нашој јужној покрајини да добро размисле о последицама.