TOG: Znatno veći broj turista u Gračanici

U odnosu na 2016. u protekloj godini je značajno porastao broj domaćih i stranih turista koji su posetuli opštinu Gračanica, saopštila je Turistička organizacija Gračanice.

Predstavljajući reziltate rada TO Gračanice navodi da je manastir Gračanicu prošle godine posetilo blizu 35.000, a arheološki lokalitet Ulpijanu 20.000 turista. Porast broja turista zabeležen je i tokom manifestacije, viteški festival SHIELD koji je u 2017. godini zabeležio blizu 6.000 posetilaca.

Turistička organizacija Gračanice je u prethodnoj godini realizovala veliki broj projektnih aktivnosti i tako postigla zapažene rezultate neophodne za održivi razvoj turizma u opštini Gračanica. Štampane su turističke brošure, povećana ponuda suvenira i inforamacija o usligama i ponudama u turističkom info centru, postavljene obležene turističke mape. Dodaje se da je uspešnoj sezoni doprinela i odlična sradnja sa loklanim vlastima, međunarodnim organizacijama i ambasadama, kao i učešće Turističke organizacije Gračanice na brojnim domaćim i međunarodnim sajmovima gde su predstavljeni turistički potencijali i ponuda naše opšinine.

TO Gračanice je u prethodnoj godini izradila i predstavila Strategiju razvoja turizma Velike Hoče za period od 2018. – 2023. Godine. Sprovođenjem aktivnosti i projektnih ideja predstavljenih u akcionom planu u okviru ovog strateškog dokumenta, pokrenuo bi se ekonomski razvoj, omogućilo otvaranje novih radnih mesta i zanimanja i poboljšao životni standard stanovnika Velike Hoče i cele opštine Orahovac, čime bi se turistička ponuda ovog kraja obogatila novim sadržajima, navodi se u dokumentu TO Gračanice.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: letnja pozornica u Velikoj Hoči

U ovog godini, kako apostrofiraju iz TO Gračnaice,  planirane su i nove aktivnosti: edukovanje radnika u ugostiteljstvu i povećanje mogućnosti zapošljavanja mladih u sektoru turizma, brendiranje Gračanice i poboljšanje marketinških i promotivnih aktivnosti, brendiranje logoa i lokalnog jelovnika, razvoj proizvoda ruralnog i agro turizma, razvoj turističkih proizvoda zasnovanih na turizmu u prirodi i aktivnom turizmu kao i istraživanje turističkog tržišta.

I. Miljković