Српска листа: Били смо изманипулисани

Српска листа

На јучерашњем заседању Скупштине Косова, посланици одали почаст борцима такозване Ослободилачке војске Косова. Међу њима су били и посланици Српске листе, који у накнадном саопштењу кажу да су били изманипулисани.

После објављивања вести и емитовања снимака на којима се види да су посланици Српске листе на седници Скупштине Косова одали почаст преминулом бившем припаднику такозване Ослободилачке војске Косова, Хајрудину Баљају, српски посланици су се огласили саопштењем у коме кажу да су били изманипулисани и да су остали у сали у време одавања почасти једином припаднику ОВК, осуђеном у Хагу, јер им је у том тренутку искључен превод.

Несхватљиво је да у Европи данас једна институција, која се очигледно лажно представља као демократска, одаје почаст ратном злочинцу и терористи, као што је срамно и извргавати демократију руглу и посланике једне посланичке групе на превару задржати у сали ускраћивањем превода. Посланици Српске листе наравно никада неће одавати пошту убицама српских очева, мајки и деце, а да смо данас били информисани о намери скупштинског руководства, веома бисмо експлицитно и громогласно изразили свој протест и спречили овакав јавни шамар српском народу и поновно убијање српских жртава”, каже се између осталог у саопштењу Српске листе, достављеном медијима.

Српски посланици даље наводе да су “демонстративно напустили седницу”, када су схватили шта се дешава.

“Јасно нам је да овде није реч о пукој дискриминацији, ускраћивањем уставно гарантоване равноправности српског језика, иако је и она евидентна на сваком кораку, већ да смо били сведоци једне примитивне политичке диверзије која је за циљ имала вређање српског народа и његових политичких представника”, пише даље у саопштењу.

Подсећајући да конструктивност Српске листе није безусловна и да њихово учешће у политичком животу има смисла, само, како се наводи, уколико постоји општа воља да се на Косову и Метохији граде демократске институције, уместо што се извргавају руглу и унижавају

“Српска листа се неће враћати на седницу парламента док се не реши питање начина рада у парламенту и односа према изабраним представницима Срба, не само због ускраћеног превода, већ због односа према нашем народу и његовим жртвама”, закључује се у саопштењу Српске листе

Подсећамо, јуче су посланици Посланици Скупштине Косова минутом ћутања одали почаст борцима Ослободилачке Војске Косова, преминулом Хајредину Баљају, као и тројици погинулих: Захиру Пајазитију, Хакифу Зејнулахуу и Едмонду Хоџи.

Анђелка Ћуп