Нови аутобуси, поклон Амбасаде Мађарске српским ђацима

Амбасада Мађарске на Косову поклонила је општини Грачаница четири аутобуса која ће се користити за превоз школске деце. Председнику Срђану Поповићу аутобусе је данас предао амбасадор Ласло Маркуз.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић и амбасадор Мађарске Ласло Маркуз најпре су се састали у згради општине Грачаница, где су како су саопштили имали конструктиван разговор око будуће сарадње и пројектима. Говорећи о донацији аутобуса, председник Поповић је истакао да се ради о вредном и значајном поклону.

„Аутобуси ће се користити за бољи, безбеднији и удобнији превоз ученика. Очекујем да ће се још више продубити сарадња између општине Грачаница и амбасаде Мађарске. Срдачно се захваљујем амбасадору Ласлу Маркузу, који Грачаници није помогао само са овим аутобусима, него је и раније помагао активности Туристичке организације у Грачаници, пре свега витешки фестивал „Шилд“. На данашњем састанку договорено је да ће тај фестивал помоћи и ове године, рекао је Поповић на церемонији примопредаје аутобуса.

Амбасадор Мађарске Ласло Маркуз истакао је да је донација аутобуса резултат добре сарадње општине Грачаница и те амбасаде.

„Последњи пут кад смо разговарали сазнао сам да постоје потешкоће у превозу ученика и тада сам упутио писмо градоначелнику Будимпеште. Био сам изненађен колико су брзо и ефикасно реаговали, тако да је ово симболичан поклон Будимпеште Грачаници. Ми оваква возила још користимо у градском превозу, тако да се надам да ће деца заволети ове аутобусе“, казао је амбасадор Маркуз.

Председник Поповић и амбасадор Маркуз разговарали су о могућностима стипендирања студената, који би желели да наставе школовање у Мађарској. Мађарска према амбасадоровим речима годишње додељује 50 стипендија за студенте са Косова.

„Позивам студенте да се детаљније упознају са нашим програмом стипендирања. Постоји низ могућности на сва три нивоа у високом образовању и волели би да видимо студенте из Грачанице. Мађарска амбасада покрива школарину, месечни износ за свакодневне потребе, обезбеђени су смештај и здравствено осигурање, као и бесплатна виза. Конкурс траје до 16. фебруара“, казао је амбасадор Маркуз.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић је амбасадору Мађарске уручио захвалницу, после чега је уследила пробна вожња новим аутобусом од Грачанице до Лапљег Села.