Јевтић поручује из Вашингтона: Пљачкање и напади на повратнике морају престати

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

”Крајње је време да се стане на пут онима који од почетка године тероришу повратнике у општини Исток. Позивам Косовску полицију да заштити Србе у повратничким срединама у Истоку. Пљачке и напади на повратнике морају престати одмах,” рекао је потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић након последњег серија крађа у Осојану.

Јевтић, који се налази у службеној посети Сједињеним Америчким Државама, истиче да је очигледно дошао моменат када реакција и одговор инситуција на Косову, када је о овим инцидентима реч, морају бити одлучни и снажни. Он истиче да ће свака штета бити надокнађена из буџета Владе Косова и да материјална штета увек може да буде санирана, али страх је оно што га забрињава.

”Ових дана у Ваштингтону разговарам и разговараћу са представницима Стејт Департмента, Сената и Конгреса. Током самог Молитвеног доручка, на маргинама овог догађаја, разговараћу са више званичника. Свима ћу пренети до детаља са којим и каквим проблемима се на Косову данас суочавамо. Посебно ћу говорити о последњим инцидентима у повратничким срединама и од својих саговорника затражити подршку и помоћ у решавању проблема. Последњи извештај генералног секретара УН указује на све оно на шта ми већ месецима уназад говоримо. Те ствари се морају озбиљно узети у обзир и реакција међународне заједнице мора бити другачија и озбиљнија,” поручио је Јевтић.

У повратничком месту Осојане у општини Исток, током прошле ноћи су опљачкане две продавнице и кафана у власништву породица Поповић, Репановић и Ђурић, док је породици Дашић украден ауто.

Анђелка Ћуп