УНС на Косову: Канцеларија ЕУ на Косову дискриминише српске медије

Удружење новинара Србије на Косову протестујe што Канцеларија ЕУ на Косову, која је медије позвала на конференцију „Поглед уназад: ЛГБТ заједница и њихова права“ у Приштини, није обезбедила превод за новинаре који догађај прате на српском језику. Оваквом праксом не крши се само Закон о употреби језика, већ и угрожава право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама, саопштавају из УНС- а на Косову и Метохији.

Конференицју је организовао „Центар за социјални групни развој (ЦСДК), а медије је, сат времена пре почетка, позвала Канцеларија ЕУ на Косову. После протеста српских новинара, због изостанка превода, модератор догађаја извинио се због пропуста и навео да се „ово не може толерисати“.

„Ја могу да кажем дефинитивно – ово се не може толерисати, имајући у виду двојезичност у складу са Уставом и верујем да ово треба да се уврсти у агенду и да се расправља унутар особља ЦСДК-а, како се убудуће не би појавили овакви проблеми. Ми кад шаљемо позивнице, покушавамо да добијемо потврде. Ово није аргумент, ја само наглашавам да ми покушавамо да узмемо у обзир потребе сваког. Ова грешка се убудуће неће поновити, то се не може толерисати и извињавам се због овога“, рекао је модератор скупа.

УНС на Косову сматра да се овим поступком на најгрубљи начин крши право српске медијске заједнице на употребу језика и то од стране оних који би требало да надгледају спровођење закона на Косову и буду огледало поштовања закона и европских вредности.

Оваквом праксом не крши се само Закон о употреби језика, већ и угрожава право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

На конференцију у Приштини учествовали су и Омбудсман, представници Канцеларије ЕУ на Косову, амбасаде САД-а, Центра за равноправност и слободу, Канцеларије „Једнака права за све“, као и заменица косовског омбудсмана Марија Радуловић, која је такође била ускраћена за превод.

УНС на Косову је у више наврата протестовао због кршења Закона о употреби језика на Косову, од стране косовских и међународних институција и наставиће да прати и супроставља се кршењу законске и уставне обавезе о равноправној употреби службених језика на КиМ.

Извор: УНС