Kultura, naš zalog za slogu, postojanje i trajanje

Izložbu radova Branislava Baneta Ilića i Časlava Milisavljevića „Svetlo lice grada“ otvorio je sinoć u Galeriji Doma kulture u Gračanici gradonačelnik Zvečana, Vučina Janković.

Dvojica samostalnih autora, sa severa Kosova, stvarajući neguju duh grada i kulturne baštine. Posetioci su, osim ulja na platnu, akvarela i radova rađenih tehikom tuša i pastela, mogli da pogledaju i grafike u duborezu izražene u krstovima, rozetama, frizovima, ornamentici.

Radovi Časlava Milisavljevića, Foto: GračanicaOnlajn

Tehnikom izrade krstova u drvetu Časlav Milisavljević se bavi od 2011. godine. Osnivač je i organizator nekoliko likovnih kolonija, novinar i direktor Radio Kosovska Mitrovica, dobitnih više nagrada i priznanje. Za sebe kaže, da mu je pored brojnih obaveza najdraža, „voljenje drveta“.

Krst u duborezu Milisavljević je poklonio manastiru Gračanica, Foto: B. Todić

„Ono što ćete videti na ovoj izložbi jeste moj zalog za našu slogu, jedinstvo, postojanje i trajanje, ali pre svega, dodatak našem identitetu koji je najznamenijitiji u postojanju srpskog roda“, rekao je Milisavljević.

Stara Mitrovica ovekovečena u akvarelu, Foto: GračanicaOnlajn

Branislav Bane Ilić je samostalno ili zajdenički izlagao više od sto puta, ne samo u zemlji, već i u inostranstvu. Član je Udruženja likovnik umetnika Kosova i Srbije.

„Banetovo stvaralaštvo je izuzetno i njegove slike u akvarelu, ulju, grafici, pastelu i kombinovanoj tehnici su rasute po čitavom svetu. On je ovekovečio arhitetkturu stare Mitrovice, a danas nam je oživljava kroz „Svetlo lice grada““, zaključio je umetnik i novinar Časlav Milisavljević.

Zahvalivši se organizatorima, Milisavljević je uručio poklone Domu kulture u Gračanici i igumaniji manastira Gračanica u čije ime je nagradu preuzeo predsednik opštine Srđan Popović.

Kao domaćin, koji je pored umetnika ugostio i svog kolegu  gradonačelnika Zvečana Vučinu Jankovića, Popović je istakao da mu je drago da je u prilici da ugosti i prijatelje sa severa Kosova poželevši da ovakvih inicijativa u buduće bude više.

Srđan Popović i Vučina Jankoivić, Foto: GračanicaOnlajn

„Lice jedne sredine, jedne zajednice, jedne opštine i jednog naroda, ogleda se kroz kulturu. Kada vidim sve nas okupljene oko ovakvih inicijativa, osećam veliko zadovoljstvo i znam da nam kultura nikada neće manjkati“, rekao je u kratkom pozdravnom govoru gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.

Poklon slika za svakog posetioca, Foto: GračanicaOnlajn

Iznenađenje večeri bila je poklon slika u grafici, tušu ili akvarelu koju je Bane Ilić poklonio svakom posetiocu što, kako je otkrio, čini na svakoj svojoj izložbi.

I. Miljković