Jevtić sa američkim predstavnicima Helsinške komisije: Povratak je daleko od željenog

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se u Vašingtonu sa predstavnicima Helsinške komisije, Mišom Tompsom i Robertom Hedom. Jevtić je sagovornike upoznao sa problemima uzurpirane imovine, osnovnim ljudskim pravima, procesom povratka, ali i sa položajem nevećinskih naroda na Kosovu.

Jedna od tema razgovora bilo je i ubistvo Olivera Ivanovića, a sagovornici su se složili da je potrebno što pre privesti pravdi počinioce tog zločina.

Jevtić je Tompsa i Heda upoznao sa problemom uzurpiarne imovine na Kosovu, naglasivši da je za njihovo rešavanje potrebna veća angažovanost institucija. Ujedno je zatražio podršku Helsinške komisije za brže i kvalitetnije rešavanja slučajeva uzurpacije.

„Na Kosovu je problem nedostatak implementacije zakona i regulativa koje se odnose na prava nevećinskih naroda. Ne postoji mehanizam odgovornosti koji bi obavezao institucije na sprovode sve usvojene odluke i postojoće zakone, koji se odnose na prava zajednica. Naš će posao biti da upravo radimo na ovom pitanju a od predstavnika međunarodne zajednice očekujem punu podršku za te procese”, istakao je Jevtić.

Jevtić je podsetio da je povratak raseljenih daleko od željenog, ali i da povratak zavisi od opstanka, a opstanak onih koji su se vratili, ocenio je ministar, zavisi od uslova života.
Predstavnici Helsinške komisije SAD-a su izrazili spremnost da unapređenjem saradnje i u češćom razmenenom informacija pomognu rešavanju važnih pitanja koje je ministar Jevtić naveo.

I.M.