Jevtić u Vašingtonu: Formiranje ZSO međunarodna obaveza Prištine

„Puno je izazova koji nas čekaju  u ovoj godini, ali imamo šansu da neke probleme rešimo u dugoročnom smislu, kako bi čitav region Zapadnog Balkana krenuo napred i postao deo EU”, rekao je potpredsednik kosovske Vlade Dalibor Jevtić u razgovoru sa  zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Metju Palmerom.

Napomenuvši da je podrška SAD u ostvarivanju dugotrajnog mira i stabilnosti na Kosovu od izuzetne važnosti, Jevtić je istakao da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i razgovor sa Srbima na Kosovu, posle ubistva Olivera Ivanovića, doprinela smirivanju tenzija.

Na sastanku u Stejt Departmentu potrpedsednik kosovske Vlade je naglasio da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine je od velike važnosti, a da je formiranja Zajednice srpskih opština važan korak u uvod za nastavak dijaloga.

„ ZSO je međunarodna obaveza Prištine i mi očekujemo da se konačno postignuti sporazum sprovede. Za nas ovo pitanje nije političko već životno, jer ćemo kroz ZSO biti u mogućnosti da kvalitetnije rešavamo mnoga životna pitanja, pre svega opstanka ali i povratka Srba na Kosovo,“ istakao je Jevtić u razgovoru sa Palmerom.

Jevtić sa Plovmanom
 Problemi Srba u povratničkim sreidnama i uzurpacija imovine glavne teme svih razgovora u Vašingtonu 

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se sa direktorom evropskih poslova  u Birou za demokratiju, ljudska prava i zapošljavanje Stejt Departmenta, Andrej Plovmanom kao i zamenicom pomoćnika sekretara u Birou za stanovništvo, izbeglice i migracije Stejt Departmenta, gospođom Nensi Džekson.

Položaj Srba, proces povratka i saradnja u rešavanju problema u ovim oblastima bile su teme razgovora, a ministar Jevtić je ponovo skrenuo pažnju na problem uzurpirane srpske imovine i učestale incidente u povratničkim sredinama na Kosovu.

Jevtić i Džeksonova

Na sastanku sa gospođom Džekson, Jevtić je istakao da je važno nastaviti sa projektima BPRM-a, jer je podrška i pomoć u procesu povratka i opstanka od strane SAD veoma važna. U tom smislu on je izrazio spremnost da Ministarstvo za zajednice i povratak finansijski učestvuje u zajedničkim projektima, kako bi se problem povratka raseljenih rešavao kvalitetnije u budućnosti.

Ministar Jevtić je sastancima u Vašingtonu završio svoju višednevnu posetu Sjedinjenim Američkim Državama, koju je ocenio kao veoma korisnu i značajnu, uz očekivanje da će se rezultati posete videti u narednom periodu.

I.M.