Извештај посматрачке мисије ЕУ: Дуготрајне слабости у косовском изборном систему

Посматрачка мисија Европске уније (ЕУ ЕОМ) представила је данас у Приштини завршни извештај о локалним изборима на Косову 22. октобра 2017. Извештај садржи процену читавог изборног процеса и нуди 22 препоруке за унапређење будућих изборних процеса на Косову, укључујући и 7 приоритетних препорука.

Главни посматрач Мисије, Алојз Петерле, члан Европског парламента из Словеније, извештај је представио косовским властима, Централној изборној комисији (ЦИК), политичким партијама, грађанском друштву и медијима.

“Коначни извештај ЕУ ЕОМ-а представља налазе из прелиминарних изјава мисије, у којима је оцењено да су избори били истински конкурентни у већини општина са косовским албанским становништвом, али да је кампањско окружење у оквиру многих косовских српских средина и средина настањеним другим невећинским заједницама било поремећено застрашивањем”, изјавио је Петерле на данашњој конференцији за штампу.

Фото: В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Алојз Петерле у Грачаници (АРХИВА)

“Дуготрајне слабости у оквиру косовског изборног система морају бити у довољној мери решаване, као што су, проблеми у вези са бирачким регистром, обуком и професионализмом чланова бирачких одбора, затим, недовољно уређен систем за гласање ван Косова, ограничени подстицаји за кривично гоњење криминалних активности повезаних са изборима, недостатак делотворних извршних механизама за испуњавање захтева у вези са финансирањем кампања, као и регулисање спонзорисаних програма на Телевизији.

Предводник посматрачке Мисије ЕУ је нагласио да је неопходна политичка воља широм политичког спектра да би се реаговало на препоруке заједно са оним приоритетним, које укључују унапређења у вези са бирачким списком.

“У изборима се не ради само о изборном дану, већ о читавом изборном процесу у оквиру изборног циклуса”, напоменуо је Петерле.

ЕУ ће бити укључена у праћење међуизборног периода и спремна је да понуди изборну помоћ и финансијску подршку са фокусом на примену препорука Изборне посматрачке мисије и других препорука које би могле унапредити изборну и демократску реформу на Косову.”

Округли сто  на коме ће се детаљније разговарало о препорукама и предлозима у циљу постављања акционог плана о томе како унапредити изборни процес на Косову биће одржан 20 фебруара ове године, саопштено је из Изборне посматачке мисије ЕУ на Косову.

И.М.