Kancelarija za KiM: Nastavlja se tradicija zataškavanja zločina na Kosovu

Šest puta oskrnavljena spomen-ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Slavku Pereniću svedoči da je tradicija zataškavanja zločina sveprisutna na Kosovu i Metohiji i da slavljenje terorista nema nameru da ustupi mesto empatiji i elementarnoj pristojnosti u odnosu prema žrtvama, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Ovoga puta, ne samo da je uništena ploča koju iz godine u godinu uporno popravljaju i postavljaju njihove kolege, već su vandali, na mestu zločina, morali da reči skrnavljenje daju sasvim novi smisao, ostavljajući umesto spomenika razasute kosti“, dodaje se u saopštenju.

Dalje se napominje da će kultura sećanja, bez sumnje, odneti pobedu nad nekulturom zataškavanja zločina, a da će odgovornima za otmicu Đure Slavuja i Slavka Perenića biti suđeno, pre ili kasnije.

„Uvereni smo da će, koliko god puta da bude rušeno, kolege Slavuja i Perenića spomen-obeležje podizati iznova i iznova, jer istina i dobro se ne smeju povlačiti pred laži i zlom.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju se u tuzi i gnušanju danas pridružuje novinarima i svim pristojnim ljudima na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se na kraju saopštenja.