Српска листа: Зигмар Габријел повредио осећања Срба

Српска листа изражава незадовољство због неодмерених изјава шефа немачке дипломатије, и сматра да је тако погрешна процена ситуације могла проистећи само из чињенице да су домаћини погрешно информисали госта не представљајући му овдашњу политичко-безбедносну ситауцију у правом светлу.

„Немачки министар Зигмар Габриел је повредио осећања Срба квалификујући, на српски државни празник, институције нашег народа као криминалне и непостојеће, иако је сасвим сигурно морао бити упознат да Срби, да нема тих институција, данас вероватно више не би ни живели на Косову и Метохији”, наводи се у саопштењу Српске листе.
Српска листа подсећа да је на челу локалне самоуправе у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији. На ту позицију је дошла захваљујући убедљивој подршци српског народа и, како се наглашаве, не може дозволити било коме да паушално стигматизује институције јавне власти у срединама са српском већином.
“Позивамо министра Габриела да, ако заиста има сазнања о владавини организованог криминала на северу Косова и Метохије и о људима који, како тврди, убијају или су спремни да убијају, та сазнања без одлагања подели са надлежним правосудним органима, уместо што непримереном алузијама стигматизује легитимно изабране представнике нашег народа који се бори за опстанак у тешким условима”, истиче Српска.

„Надамо се да министру Габриелу позната чињеница да је север покрајине, који је данас описао као зону владавине организованог криминала, упркос бројним проблемима и чињеници да као и у друге средине на КиМ и после две деценије међународне управе, у којој је активно учествовала и влада Немачке, има и криминала и корупције, јесте део Косова и Метохије на којем је, према званичним статистикама МУП-а у Приштини, најмање почињених, а највише расветљених кривичних дела”, закључује се на крају саопштења.