U postojbini vinogradara i vinara svečano za Trifundan

Liturgijom u paraklisu Svetog Trifuna koju je, u porti Dečanske vinice, služio iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena, arhimadrit Mihajlo, danas je u Velikoj Hoči kraj Orahovca obeležen Trifundan, zaštitnik vinograda i vinogradara.

Vinogorje u okolini Orahovca, Foto: O. Radić

U kraju gde je prve čokote zasadio još Stefan Nemanja, gde se grožđem i vinom vekovima trgovalo, tradicija nalaže da se za Trifundan prvo odlazi u crkvu, a potom se pohode vinogradi. Tako je bilo i ovog leta Gospednjeg 2018.

Liturgijom je načelstvovao arhimandrit Mihajlo, uz sasluženje jeromonaha dečanskog oca Kirila, paroha orahovačkog Velje, Nikole, paroha kosovopoljskog i oca Đorđa iz Prizrena. Za pevnicom nekoliko učenika prizrenske Bogoslovije i pojci iz Orahovca, vinari, vinogradari, meštani Orahovca i Velike Hoče u prvom redu , a potom i gosti.

Sveti Trifun je i slava srpske Opštine Orahovac, pa su osvećena i presečena dva slavska kolača, prvi koji je prineo manastir Dečani i drugi koji prinesen od domaćina slave Privremenog organa opštine Orahovac.

Foto: O. Radić

Podsetivši da je Sveti Trifun velikomučenik koji je stradao za hrišćansku veru, arhimadrit Mihajlo je u besedi naglasio da je snaga naroda u tome koliko ima vere u Boga.

„Gospod nam je dao naš krst i ovo naše vreme kada i mi treba da se pokažemo kakvi smo kao hrišćani i kakva je vera naša. Mi, koji živimo ovde i oni koji dolaze da nas obilaze, važno je da imamo Gospoda u srcu i da nam je On na prvom mestu!“, rekao je iguman manastira Svetih Ahangela, arhimandrit Mihailo.

Posle liturgije obavljena je rezidba vinove loze kojoj je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja u Vladi Kosova, Nenad Rikalo.

Kososvki ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo, Foto: O. Radić

U postojbini vinogradara i vinara, od grožđa se živi i o njemu se peva. Srbi iz „Ravca“ i „Goleme Oče“, kako u lokalnom govoru nazivaju Orahovac i Hoču, za sebe kažu da su,,rođeni pod gidžu“, odnosno čokot vinove loze.

Od Svetog Trifuna vinogradi, posle duge i hladne zime, počinju da se „bude“. Tada vinogradar svečano, kao kada ide u crkvu, odlazi u svoj zasad, krstom se prekrsti, polije čokot koji će orezati vinom i još tri unakrst odabrana. Okupljeni na jednom mestu vinogradari prelome, ranim jutrom umešenu pogaču, nazdrave i podižu zdravicu Bogu i svecu zaštitniku u čast:

„Neka nam, Gospode, godina bude rodna, zrno krupno i sočno, grozdovi bogati, da se bačve napune, a vina bude za liturgije, za slave, svadbe, krštenja! Amin, Bože daj!“.

Zdravica i gozba u vinogradu, Foto; O. Radić

Hleb i vino simboli su tela i krvi Hristove oko koje su se vazda sabirali i vladari i narod i vinogradari, pronoseći tako kroz vekove Slavu Boga i svetog Kralja.  Daće Bog da tako bude i u sva naredna stoleća.

I. Miljković