Канцеларије за КиМ: Одговорни за масакр у Ливадицама нису приведени правди

Поводом 17. годишњице од терористичког напада на утобусе „Ниш Експреса“ у Ливадицама код Подујева, Канцелраија за Косово и Метохију подсећа да починиоци, без обизра, „на монструозност злочина и сталне апеле државе Србије и ожалошћених породица, нису приведени правди.

Канцеларија за Косово и Метохију апелује, пре свега, на међународне институције на терену да у име човечности и европских вредности учине додатне напоре како би овај, као и остали нерасветљени злочини над Србима, добио судски епилог.

„Злочини попут овог подсећају нас на чињеницу да су албански терористи по завршетку ратних сукоба на Косову и Метохији започели, пред очима међународних снага, крвави пир чији је циљ био завршетак етничког чишћења српског и другог неалбанског становништва. Та организована кампања терора и застрашивања је мрља на образу политичара у Приштини, који до сада нису показали искрену спремност за суочавање са прошлошћу, али пре свега међународне заједнице, јер до данас није успела да осигура услове за непристрасно суђење починиоцима“, наглашава се у сопштењу Владине Канцелраије за КиМ.

На крају се закључује да је кажњавање починилаца овог и других злочина над Србима предуслов за успостављања поверења и помирења између два народа.

„Зато ове, као и претходних 17 година, наглашавамо да је расветљавање злочина, колико чин суочавања са прошлошћу, толико и чин одговорности према будућности“, подвучено је у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије.