Конкурс Министарства пољопривреде Косова: Повећана давања за пшеницу јечам и органске производе

Министарство пољопривреде, шумарства и руралног развоја Косова (МПШРР) је расписало кункурс  за подношење захтева за директне исплате субвенција намењених за развој пчеларства, сточарства, живине али и за друге пољопривредне активности.

За Програм директних уплата 2018. године МПШРР је планирало буџет од 25 милиона евра, а рок за пријаву почиње од 15. фебруара, а завршава се 31. марта 2018. године.

У овогодишњем програму министарства предвиђене су субвенције за пшеницу, семе пшенице, кукуруз, јечам, репу, сунцокрет, краве и биволице музаре, овце и козе, живину, свиње, препелице, за пчеларе, постојеће воћњаке, за повртњаке на отвореном пољу, постојећее винограде, органску прољопривреду, али и за саднице воћа и винове лозе.

Предвиђенес у и субвенције за рибњаке, пријављено клање говеда, за млеко према категорији квалитета и за вино које је претходно званично декларисано.

Овогодишњим програмом су повећана давања за културе јечма и пшенице у односу на лане.  Овогодишња финансијка подршка за ове културе износи 150 евра по засејаном хектару.

Финансијски ће бити помогнути они виноградари који су посадили грожђе на површини од најмање 0.10 хектара, у вредности од 1.000 евра по хектару.

Иновација у овогодишњем програму је подршка произвођачима органске прољопривреде, који ће уместо  300 евра, колико је за њих било предвиђено прошле године, сада за развој ове производње добијати 500 еура по хектару.

За више информација, у вези процедура за пријаву директног плаћања, пољопривредни произвођачи се могу детаљно информисати на веб страницама Министарства и Агенције за Пољопривредни развој.