Отказана ванредна седница Скупштине Косова – Симић: за нас важна ЗСО, а не демаркација

Ванредна седница Скупштина Косова, на којој је требало да се расправља о демаркацији границе са Црном Гором, олдожена је јер посланици Српске листе нису дошли у праламент, јављају приштински медији. Из српске листе поручују да је за њих приритет формирање Заједнице српских општина, а не демаркација граничне линије.

Скупштинска служба за односе са јавношћу саопштила је да је седница одложена без информације када ће бити одржана. Српска листа није саопштила да ли ће њени посланици гласати за или против споразума о демаркацији границе, пише Коха диторе позивајући се на изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја.

Посланик Српске листе у скупштини Косова Игор Симић каже да је за ову листу приоритетно формирање Заједнице српских општина, а не питање демаркације границе са Црном Гором, која је, како је оценио, важна Албанцима.

„Ми 1.767 дана чекамо ЗСО, а чекамо и испуњење осталих тачака из коалиционог споразума како бисмо унапредили живот Срба на Косову – о томе Српска листа жели да разговара, а демаркација ће можда једног дана доћи на ред“, рекао је Симић за РТС.

Симић је појаснио да је за споразум о граници са Црном Гором, Приштини потребна двотрећинска већина у парламенту, а то је 81 посланик од 120 и да Албанци имају потребну већину.

Када су у питању нови наводи о формирању косовске војске, Симић је рекао да је на Косову, према Резолуцији 1244, Кфор једина легитимна, оружана сила и да ће тако и остати.

„Став Српске листе се неће променити, ми смо апсолутно против косовске војске“ истакао је Игор Симић.

(РТС, Коха)