Апостолова: Ефикасне и убедљиве реформе отворуће Косову пут ка ЕУ

„Косово може да аплицира за статус државе кандидата за улазак у Европску унију, то се никоме не забрањује, али таква одлука може да уследи тек после прецизне процене реалности на терену“, рекла је у уторак у Приштни шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова.  

Косово треба да настави реализацију реформи на основу Споразума о стабилизацијији и придруживању из 2018. године који подразумева: имплементацију реформе у области владавине закона и права, веће залагање у борби против организованог криминала и корупције, ефикаснију јавну управу и независно судство, оснаживање закона за конкурентност, већу транспарентност и привлачење страних инвеститора, развој људских ресурса, реформу високог школства.

„Ефиксане и убедљиве реформе отовриће Косову пут ка Европи“, нагласила је Апостолова на конференцији „Нови моменат проширења ЕУ: Шта Косово може добити?“, коју је организовала Косовска фондација за отворено друштво (КФОС).

Фото. В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Она је позвала политичке лидере на јединство и учешће у политичким реформама, које ће, како је проценила, бити кључне и суштинске за Косово.

„ Европска Унија је опција која тражи општи друштвено политички концензус и време је да Косово постигне резултате!“, рекла је Апостолова напомињући да, „за Косово нема друге алтернативе осим европског пута“.

Шефица Канцеларије ЕУ на Косову је приметила да је интересовање за Стратегију Западног Балкана, која је одштампана пре само неколико дана, огромно, нарочито на Косову.

„Перспектива, услови као и и подршка Европе су за све исти. Стратегија јасно одређује приоритете и односе регионалне сарадње и добросуседских односа“, истакла је Наталија Апостолова.

Напоменувши да су се предствници Косова и Србије обавезали да раде на новој фази дијалога у циљу свеобухватне нормализације односа, она је појаснила да у предстојећем процесу дијалога неће бити аутоматизма и рокова и да фаза овог процеса зависи искључиво од партнера.

Фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

У време обележавања десетогодишњице проглашења независности Косова, у средишту пажње конференције, како су организатори најавили, био је пут Косова ка европској интеграцији.

Представљна је публикација “Нови моменат ЕУ, Шта Косово може добити?“ чији су аутори дугогодишњни новинари и извштачи из Брисела: Аугустин Паљокај и Ђераћина Тухина. Осим шефице канцеларије ЕУ на Косову Наталије Апостолове у панелу су учествовале и косовска министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, и Венера Хајрулаху из Косовске фондације за цивилно друштво.

Међу званицама скупа који је одржан у хотелу „Свис Дејмонд“ у Приштини биле су дипломате, политичари, представницима медијског и цивилног друштва.

И. Миљковић