Поповић са представницима ромских организација: Стратегијом решавати проблеме

Председник општине Грачаница Срђан Поповић примио је представнике ромских организација, са којима је разговарао о актуелним проблемима који брину ову заједницу, али и о помоћи коју може да им пружи локална самоуправа.

Како је истакнуто договорена је израда стратешког документа, којим би се идентификовали и решавали највећи проблеми ромске заједнице.

„Као највеће проблеме идентификовали смо лоше стамбене услове, сиромаштво и недостатак образовања. Чуо сам доста корисних ствари и начелно је договорено да до 8. априла израдимо стратешки документ око сарадње Општине Грачанца и ромске заједнице који би се односио на решавање тих проблема“, рекао је Поповић после састанка.

Представници ромских организација су истакли да је било неопходно да се разговара о горућим проблемима и њиховом решавању.

„Потребна је здрава инцијатива и надам се да ћемо овим стратешким документом и сарадњом са локалним структурама решити или смањити проблеме“, рекао је Газмен  Салијевић из Европског центра за питања мањина (ЕЦМИ).

Тема разговора била је и могућност проналажења средстава за ангажовање ромског преводиоца, с обзиром да је ромски језик у општини Грачаница језик у службеној употреби. Председник општине Грачаница Срђан Поповић је подсетио да је одређени број Рома запослен у сектору образовања, здравства и комуналном предузећу.

Осим представника ЕЦМИ на састанку са председником Општине били су и представници организација ВОРЕА и Ромске инцијативе „Хак“.