КФОС и партнери у изградњи квалитетнијег косовског друштва

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дискусија „У изградњи“

У оквиру програма Косовске фондације за отворено друштво (КФОС), Reconnecting Mitrovica“, у Митровици је одржана дискусија симболичног назива „У изградњи“. Координаторка програма КФОС-а Вера Пуља, најавила је наставак поменутог програма за најмање још две године.

Дискусија, “У изградњи”, на којој су се окупили партнери на пројектима програма „Reconnecting Mitrovica“, али и представници цивилног сектора са југа и севера Косова, домаћих и страних невладиних организација, представља завршетак једног циклуса сарадње Косовске фондације за отворено друштво и партнера у оквиру програма „Reconnecting Mitrovica“, рекла је координаторка Вера Пуља, обраћајући се присутнима у Центру грађанске енергије у северном делу Митровице.

Вера Пуља

„Ми смо заједно одрадили пуно тога и мислим да ћемо заједно наставити и даље. Нећемо битно мењати структуру програма, тако да ћемо и ове године имати сличан програм који се састоји од емисије ‘Споразум’, Школе европских интеграција, Платформе за заступање “Empirica”, пројеката сарадње између НВО и медија у истраживању, заступању и укључивању грађана, што је, чини ми се, најважнији део тих пројеката,“ нагласила је Пуља, подсећајући да ће КФОС већ крајем марта расписати нови конкурс за финансирање НВО.

Дискусија “У изградњи”, била је подељена на три панела, у којима су учествовали учесници свих 11 пројеката, који су уз подршку КФОС – а, спровеле невладине организације са медијским партнерима.

У првом панелу, под називом “Бриселски споразуми у пракси”, о имплементацији бриселских споразума, говорили су: Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе, Сања Соврлић, представница НВО Радио Мир, Јована Јаковљевић из Института за територијални економски развој и Бојан Теофиловић, програмски директор Центра за мир и толеранцију.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дискусија „У изградњи“

Бриселски споразум је нетранспарентан, јер није добар, велики број веома важних тема за живот грађана није на дневном реду у Бриселу, међусобни економски односи Срба и Албанаца су мало бољи од политичких, док велики утицај политике на све друштвене процесе онемогућава просперитет косовског друштва, наведено је у дискусији, на којој је један од најважнијих закључака био, да ће без јачања владавине права и економског развоја, косовско друштво и даље остати талац неодговорних политичара.

На панелу под називом “”Грађани у акцији”, о пасивности грађана и политичке елите, али и о могућностима покретања грађанског активизма, говорили су: Аца Митић из Нове социјалне иницијативе, проф. др Александар Ћорац, представник Еколошко медицинске експертске групе, проф. др Неџмедин Спахиу, власник РТВ Митровица, Јована Стојановић, програмска директорка Омладинског едукативног клуба „Синергија“ и Миодраг Милићевић из Невладине организације „Актив“, која је била и домаћин скупа.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дискусија „У изградњи“

Грађани су пасивни и незаинтересовани за активно учешће у решавању сопствених проблема због неповерења у доносиоце одлука, још увег присутног страха, али и због деградације образовног система и система вредности, један је од закључака овог панела.

Међутим, и поред релативно лоше репутације невладиних организација, “ствари се крећу са мртве тачке”, цивилни сектор је све активнији у анимирању грађана и решавању њихових конкретних проблема, а посебну улогу у повећању степена грађанског активизма имају млади људи, који по мишљењу саговорника, најлакше и најбрже могу да “погурају и покрену” своје другове и пријатеље, али и своје родитеље и професоре.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: дискусија „У изградњи“

На последњем панелу, о сличностима и разликама у ставовима грађана на северу и југу Косова, говорили су Зана Суља из Центра за алтернативно решавање спорова, главна уредница РТВ Херц, Маја Младеновић, директор РТВ Ким, Исак Воргучић и Иван Николић, директор НВО “Комуникација за развој друштва” из Грачанице.

Проблеми Срба, и на северу и на југу Косова, али и проблеми Срба и Албанаца, скоро су идентични, сматрају учесници овог панела, а то су: недостатак посла, лоша инфраструктура, лош образовни и здравствени систем и незаинтересованост политичке елите за решавање конкретних проблема грађана.

На почетку дискусије, учесницима је приказан документарни филм “Покрени се и погурај”, у продукцији НВО “Омониа” и “ГрачаницеОнлајн”, снимљен уз подршку Косовске фондације за отворено друштво. Порука филма је да грађани не би требало да седе скрштених руку, већ да се активно укључе у друштвене процесе, удружени са својим рођацима, комшијама и пријатељима.

 

Анђелка Ћуп