Почиње урбанизација општине Грачаница

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: студенти архитектуре са градоначелником Поповићем

Уз помоћ студената и професора Архитектонског факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици и студената и професора архитектуре из Љубљане, а на иницијативу градоначелника Срђана Поповића, општина Грачаница добија урбанистички план. У јуну се очекују готова идејна решења за урбанистички развој Лапљег Села, а онда и насељеног места Грачаница.

Да ли ће општина Грачаница, која из руралног прелази у урбано подручје, имати традиционални или савремени изглед, сазнаћемо у јуну, када студенти и професори архитектуре буду понудили идејна решења за урбанизацију општине Грачаница.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Градоначелник Срђан Поповић

“Ако желимо да опстанемо у Грачаници, ако желимо да омладина остане у њој, потребно је урбанизовати општину Грачаница. Овај данашњи догађај на који су се одазвали студенти и професори са митровачког универзитета, значи почетак урбанизације Грачанице. Следеће недеље очекујемо професоре и студенте из Љубљане, а у понедељек почиње да ради пројектни биро, у коме ће радити шест архитеката. Формирање бироа нам је помогла амбасада Норвешке у Приштини, а оно што је најважније, до јуна ћемо имати урбанистички план”, рекао је данас на састанку са студентима и професорима Приштинског универзитета , са привременим седиштем у Косовској Митровици, градоначелник Грачанице Срђан Поповић.

Општина Грачаница се од свог формирања сусреће са непланском градњом и са недостатком адекватних урбанистичких планова, рекао је директор Одељења за урбанизам општине Грачаница, Дејан Јовановић, нагласивши да је путна инфраструктура један од највећих проблема развоја и урбанизације општине Грачаница.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Директор Одељења за урбанизам Дејан Јовановић

“Што се Грачанице тиче, имамо великих проблема са магистралом која пролази кроз само насељено место. Ми имамо предлог решења за изградњу нове обилазнице и та нова обилазница ће се сигурно уклопити у урбанистички план. Обилазница је неопходна за нашу општину како бисмо растеретили саобраћај и како бисмо касније могли да вршимо преправке на постојећој магистрали”, нагласио је Јовановић.

Студенти и професори из Косовске Митровице, који ће радити на изради урбанистичких планова , обишли су са градоначелником Поповићем и његовим сарадницима локације у Лапљем Селу, које ће прво добити урбанистичка решења у општини Грачаница.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: студенти архитектуре са градоначелником Поповићем

Студенти архитектуре из Косовске Митровице, до сада су израдили идејне пројекте за изградњу Туристичког инфо центра у Грачаници и за изградњу зграда за социјално становање у Сувом Долу.


Анђелка Ћуп