U strahu od novog poplavnog talasa meštani Prilužja probdeli prethodnu noć

Više od 400 domaćinstava u Prilužju je pod vodom, potvrdili su za portal GračanicaOnlajn meštani ovog sela u opštini Vučitrn. Voda je prodrla u neke domove, poplavljena su dvorišta, okućnice,  pomoćni objekti, a meštani su i prethodnu noć proveli budni, u strahu od novog poplavnog talasa sa Sitnice.

Zbog kiše, koja je padala nekoliko dana i naglog otapanja snega, reke Lab i Sitnica izlile su se iz svojih korita poplavivši najpre priobalje, a potom i niže delove Prilužja.

„Prema mojoj slobodnoj proceni poplavljeno je više od pola sela. Voda je prodrla u dvorišta, štale i pomoćne objekte. Mnogi meštani su čitavu noć proveli budni, boreći se sa vodom koja se nikako ne povlači, već stalno nadire“, priča za portal GračanicaOnlajn Peđa Rakić iz Prilužja.

Poplave u Prilužju, Foto: P.R. (privatna arhiva)

U strahu od novog poplavnog talasa sa Sitnice, mnoge porodice su decu i starce, tokom noći, premestili kod rođaka ili prijatelja u viši deo sela, gde voda još nije doprla.

„U isto vreme se prošle godine izlio Lab, ali je sada situacija alarmantnija, voda se ne povlači i bojimo se da Sitnica ne napravi veću štetu“, kaže Biljana Vojinović iz Prilužja.

Osim Laba i Sitnice izlila se i kanalizacija, seoski bunari su pod vodom, tako da meštanima nedostaje vode za piće. Kako nam je potvđeno, Opštinsko veće je najugroženijim domaćinstvima dostavilo flaširanu vodu, ali te količine nisu dovoljne.

Poplave u Prilužju, Foto: P.R. (privanta arhiva)

Meštani Prilužja ističu da su se samoorganizovali, ali da su nemoćni protiv vode koja nadire sa svih strana.

„Svaka pomoć u vidu ljudstva ili pumpi za vodu, više je nego dobrodošla“, kaže Peđa Rakić

Selu je potrebna pomoć u mehanizaciji, bager ili rovokopač,  kako bi se prokopali kanali kojim bi voda mogla da otiče, ističu meštani.

Prilužje je najveće srpsko sela u opštini Vučitrn koje broji više od 700 domaćinstava.

Ivan Miljković