GI „Centralno Kosovo“: Nažalost, okrugli sto prerastao u verbalni duel vlsti i SNF-a

Branislav Marković, predsednik GI "Centralno Kosovo", Foto: GračanicaOnlajn

Građanska inicijativa „Centralno Kosovo“  ocenjuje je okrugli sto u organizaciji Srpskog nacionalnog foruma (SNF) u Lapljem Selu umesto da bude primer, kako se zbog viših ciljeva prevazilaze razlike u mišljenjima, prerastao u verbalni duel predstavnika vlade Srbije i SNF –a. Na žalost, naočigled zaprepašćenog srpskog naroda u medije su umesto pomirenja i jedinstva otišle neke druge poruke, ističe se u saopštenju.

„Umesto da u svet ode slika kako su Srbi jedinstveniji nego ikad, u etar je otišlo nešto sasvim drugo. Stekao se utisak da su predstavnici vlade Srbije, sa jedne strane, hteli da nametnu situaciju, kako su Srbi sa Kosova spremni na unutrašnji dijalog o postojanju samih sebe, a sa druge, opovrgavanje SNF da je reč o tome, i njihovo navođenje kako su ipak spremni da u njemu učestvuju“.

GI „Centralno Kosovo“ smatra da je unutrašnji dijalog o ostanku Kosova u okvirima Republike Srbije paradoks i gubljenje vremena budući da je on rešen rezolucijom Saveta Bezbednosti 1244 i preambulom o Kosovu.

„Stoga nam nije bilo jasno na kakvo drugo konačno rešenje misli Srpski nacionalni Forum i kakvom unutrašnjem dijalogu u vezi sa Kosovom treba da polemiše Vlada Republike Srbije?”, pitaju se u GI „Centralno Kosovo“.

“ Na skupu na kome nisu pozvani i drugi važni činioci političkog života Srba, iako SNF deklariše sebe kao udruženje koje promoviše jedinstvo u Srba, pozvane su razni nevladine organizacije koji se bave pravljenjem pita, gibanica i punjenih paprika, sve do predstavnika civilnih društva koje se u svom programu bave borilačkim veštinama. Čak su pozvane i “nindže“ iz Gračanice, a naša politička opcija koja je učestvovala na oktobarskim izborima nije”, navedeno je u saopštenju.

„Sa žaljenjem možemo da konstatujemo da je SNF preuzeo ulogu onih opcija koje ne trpe različita mišljenja, već je iz srpskog naroda pozvao one koji, prema njihovoj oceni, neće mnogo da se suprotstavlajaju stavovima SNF i da govore više o tehničkim problemima. Zato se juče raspravlalo, u oba smera, od traktora i socijalnih davanja, otkaza i samovolje lokalnih vlasti, finansijskih pronevera, ubistva Olivera Ivanovića pa i kritika na račun rada liste Srpska, od strane političkih predstavnika koji su upravo u pre izvesnog vremena bili deo koalicije Srpska. Takođe smatramo uvredljivim javno i pretencioznu rezervaciju nazivanja SNF  “intelektualnom elitom“ od strane samih sebe čineći sve nas ostale aktere “neznalicama i ovcama“ ,kao i navode gospodina Selakovića da je princip partijskog zapošljavanja krenuo sa Kosova“, zaključuje se na kraju saopštenja GI “Centralno Kosovo“ koje je potpisao njen predsednik Branislav Marković.