ГИ „Централно Косово“: Нажалост, округли сто прерастао у вербални дуел влсти и СНФ-а

Бранислав Марковић, председник ГИ "Централно Косово", Фото: ГрачаницаОнлајн

Грађанска иницијатива „Централно Косово“  оцењује је округли сто у организацији Српског националног форума (СНФ) у Лапљем Селу уместо да буде пример, како се због виших циљева превазилазе разлике у мишљењима, прерастао у вербални дуел представника владе Србије и СНФ –а. На жалост, наочиглед запрепашћеног српског народа у медије су уместо помирења и јединства отишле неке друге поруке, истиче се у саопштењу.

„Уместо да у свет оде слика како су Срби јединственији него икад, у етар је отишло нешто сасвим друго. Стекао се утисак да су представници владе Србије, са једне стране, хтели да наметну ситуацију, како су Срби са Косова спремни на унутрашњи дијалог о постојању самих себе, а са друге, оповргавање СНФ да је реч о томе, и њихово навођење како су ипак спремни да у њему учествују“.

ГИ „Централно Косово“ сматра да је унутрашњи дијалог о останку Косова у оквирима Републике Србије парадокс и губљење времена будући да је он решен резолуцијом Савета Безбедности 1244 и преамбулом о Косову.

„Стога нам није било јасно на какво друго коначно решење мисли Српски национални Форум и каквом унутрашњем дијалогу у вези са Косовом треба да полемише Влада Републике Србије?”, питају се у ГИ „Централно Косово“.

“ На скупу на коме нису позвани и други важни чиниоци политичког живота Срба, иако СНФ декларише себе као удружење које промовише јединство у Срба, позване су разни невладине организације који се баве прављењем пита, гибаница и пуњених паприка, све до представника цивилних друштва које се у свом програму баве борилачким вештинама. Чак су позване и “нинџе“ из Грачанице, а наша политичка опција која је учествовала на октобарским изборима није”, наведено је у саопштењу.

„Са жаљењем можемо да констатујемо да је СНФ преузео улогу оних опција које не трпе различита мишљења, већ је из српског народа позвао оне који, према њиховој оцени, неће много да се супротставлајају ставовима СНФ и да говоре више о техничким проблемима. Зато се јуче расправлало, у оба смера, од трактора и социјалних давања, отказа и самовоље локалних власти, финансијских проневера, убиства Оливера Ивановића па и критика на рачун рада листе Српска, од стране политичких представника који су управо у пре извесног времена били део коалиције Српска. Такође сматрамо увредљивим јавно и претенциозну резервацију називања СНФ  “интелектуалном елитом“ од стране самих себе чинећи све нас остале актере “незналицама и овцама“ ,као и наводе господина Селаковића да је принцип партијског запошљавања кренуо са Косова“, закључује се на крају саопштења ГИ “Централно Косово“ које је потписао њен председник Бранислав Марковић.