Reagovanje Eparhije raško-prizrenske na saopštenje Islamske zajednice

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije

Na redovnom godišnjem zasedanju Eparhijskog Saveta Eparhije Raško-prizrenske u manastiru Gračanici između ostalog razmatrano je i nedavno javno saopštenje Islamske zajednice Kosova u kojem su Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji nazvani okupatorima. Reč je o saopštenju Islamske zajednice Kosova u kojoj je kritikovana izjava beogradskog muftije Jusufspahića, koji je rekao da je „Kosovo, kolevka Srbije“.

Tim povodom Eparhija Raško-prizrenska je dala sledeće

S A O P Š T E NJ E

Nedavno saopštenje Islamske zajednice Kosova u kojem je objavljena reakcija na izjavu beogradskog muftije Jusufspahića da je „Kosovo kolevka Srbije“, nažalost, nimalo ne doprinosi izgradnji poverenja među verskim i nacionalnim zajednicama na Kosovu i Metohiji.
Tvrdnja Islamske zajednice Kosova da „Kosovo nikada nije bilo deo Srbije, a kamoli kolevka Srbije“ i da je „Kosovo samo nakratko bilo okupirano o strane Srbije“ predstavlja krajnje provokativan primer manipulacije istorijom i tešku uvredu.

Srpska država postojala je na ovim prostorima još od ranog Srednjeg veka,  a pravoslavno hrišćanstvo sa svojom bogatom tradicijom vekovima je starije od islama koji se na ovim prostorima pojavio tek dolaskom Osmanskog carstva. Brojni međnarodni istorijski izvori jasno ukazuju da srpski narod u kontinuitetu živi na prostorima današnjeg Kosova i Metohije, o čemu uostalom svedoče, srednjovekovne povelje, prvi osmanske knjige popisa stanovništva (defteri) kao i brojni hrišćanski spomenici srpskog naroda i naše Crkve. Ove istorijske i nepobitne činjenice ni u čemu ne negiraju postojanje albanskog naroda i njegova prava, ali ne dopuštaju da se brutalnim neistinama negira postojanje srpskog naroda i tradicije kao autohtonog elementa u istoriji ovog regiona.

Ova krajnje politikantski obojena izjava Islamske zajednice Kosova duboko vređa srpski narod i indirektno podstiče nastavak nasilja protiv Srba i naših svetinja čiji smo svedoci posebno poslednjih 19 godina kontinuirane diskriminacije i uništavanja hrišćanske baštine SPC i pored međunarodnog vojnog i civilnog prisustva. Umesto da daje zapaljive politčke izjave koje vređaju verska i nacionalna prava srpskog naroda i Srpske Pravoslavne Crkve, Islamska zajednica Kosova bi radije trebalo da se više pozabavi problemom rastućeg verskog ekstremizma među jednim delom muslimana na Kosovu i Metohiji.

Dato u kancelariji ERP
Gračanica, 8. mart 2018. god