Савез за школски спорт: И успех и помоћ спортистима морају да се доживе као колективна ствар

Екипе каратиста са ценралног Косова учествоваће на такмичењу у Чачку које ће се одржати 11. марта. Већ следећег месеца предстоји турнир у футсалу које ће се у организацији Савеза за школски спорт одржати у Грачаници.     

У Савезу за школски спорт Приштина у Грачаници истичу да су поносни на чињеницу да имамо добре борце и верују да ће предстојеће такмичење у каратеу бити одлична прилика за њихову промоцију.

„Биће то прилика да наша деца покажу како се спорту посвећује пуна пажња, не само у школама, већ и ван њих“, наглашава председник Савеза за школски спорт Приштина – Грачаница, Милко Чукарић.

Фото: приватна архива

Према календару спортских активности Савеза за школски спорт Републике Србије, први пут код нас, за ученике средњих школа, биће одржано међуокружно такмичење у футсалу. Одлука да ли ће на предстојећем такмичењу у Грачаници моћи да учествују и ученици основних школа биће накнадно донета.

Већ у априлу, у Косовској Митровици и Лепосавићу, уследиће такмичење у баскету, по принципу 3 на 3, за ученике средњих школа. Победничка екипа овог турнира стећи ће право да учествује на међународном такмичењу, које ће се одржати у Београду.

„Учешће наших ученика на такмичењима у стоном тенису, рукомету, одбојци и кошарци показало је да имамо јаке екипе које су постизале одличне пласмане“, каже Милко Чукарић. Он додаје да је на центрланом Косову одбојка ипак доминантнији спорт.

„Наше две екипе из Основне школе „Кнез Лазар“ у Доњој Гуштерици и средње Економско – трговинске школе из Лапљег Села, после победе на међуокружном такмичењу, освојиле су седмо и осмо место на државном првеснтву. То је за нас огроман успех“, нагласио је Чукарић.

Генерални секретар Савеза за школски спорт Грачаница – Приштина, Мирко Петковић истиче да пласмани две школске екипе са Централног Косова на државном такмичењу није занемарљив успех.

„Није баш много округа у Србији који могу да се похвале чињеницом да су им две екипе учествовале на републичком такмичењу“, тврди Петковић.

Он наглашава да је је много више оних који могу да помогну  бољој афирмацији шкослког спорта, али да, на жалост или неће или немају слуха за то.

„Захваљујемо се косовској општини Грачаница и Епархији – рашко призренској, које су до сада више пута помагале наше активности“, рекао је Петковић

Мирослав Петковић и Милко Чукарић на једној од утакмица, Фото: приватна архива

Потешкоће са којима се суочавају и руководство и чланство Савеза за школски спорт Приштина – Грачаница нису се промениле на боље од самог оснивања. Савез нема прилив никаквих финансијских средстава, не поседује простор за рад, а недостатак спортских реквизита у школама само је један више у низу проблема.

„ Али ми смо и даље упорни!“, наглашава Чукарић.

„ Професорима и наставницима физичког васпитања потребно је да обезбедимо норамлан рад у оквиру постојећег образовног система и то је минимум минимума од којег нећемо и не можемо одступити“, категоричан је председник Савеза за школски спорт Приштина – Грачаница Милко Чукарић.

Савез за школски спорт једини је надлежни орган за спорт у школама у склопу истоименог Савеза Републке Србије. Осим председника, генералног секретара и Скупштине, чланство чине професори, наставници и спортски радници са Централног Косова.

Жеља ових људи је да школском спорту врате место које му припада, али напомињу да је то процес у који би требало сви да се укључе. У спорту се успех доживљава као колективна ствар, али се успеси спортиста, неретко, користе у сврху политичке промоције.

„Пут до успеха једног спортисте захтева пуно труда и одруцања. Спортисти су најбољи промотери свог завичаја и земље, зато им помозимо да и они, бар једном, буду поносни на нас, онолико како се и ми поносимо на њих, кад нас обрадују наградам и признањима“, закључили су на крају Чукарић и Петковић.

Иван Миљковић