Savez za školski sport: I uspeh i pomoć sportistima moraju da se dožive kao kolektivna stvar

Ekipe karatista sa cenralnog Kosova učestvovaće na takmičenju u Čačku koje će se održati 11. marta. Već sledećeg meseca predstoji turnir u futsalu koje će se u organizaciji Saveza za školski sport održati u Gračanici.     

U Savezu za školski sport Priština u Gračanici ističu da su ponosni na činjenicu da imamo dobre borce i veruju da će predstojeće takmičenje u karateu biti odlična prilika za njihovu promociju.

„Biće to prilika da naša deca pokažu kako se sportu posvećuje puna pažnja, ne samo u školama, već i van njih“, naglašava predsednik Saveza za školski sport Priština – Gračanica, Milko Čukarić.

Foto: privatna arhiva

Prema kalendaru sportskih aktivnosti Saveza za školski sport Republike Srbije, prvi put kod nas, za učenike srednjih škola, biće održano međuokružno takmičenje u futsalu. Odluka da li će na predstojećem takmičenju u Gračanici moći da učestvuju i učenici osnovnih škola biće naknadno doneta.

Već u aprilu, u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, uslediće takmičenje u basketu, po principu 3 na 3, za učenike srednjih škola. Pobednička ekipa ovog turnira steći će pravo da učestvuje na međunarodnom takmičenju, koje će se održati u Beogradu.

„Učešće naših učenika na takmičenjima u stonom tenisu, rukometu, odbojci i košarci pokazalo je da imamo jake ekipe koje su postizale odlične plasmane“, kaže Milko Čukarić. On dodaje da je na centrlanom Kosovu odbojka ipak dominantniji sport.

„Naše dve ekipe iz Osnovne škole „Knez Lazar“ u Donjoj Gušterici i srednje Ekonomsko – trgovinske škole iz Lapljeg Sela, posle pobede na međuokružnom takmičenju, osvojile su sedmo i osmo mesto na državnom prvesntvu. To je za nas ogroman uspeh“, naglasio je Čukarić.

Generalni sekretar Saveza za školski sport Gračanica – Priština, Mirko Petković ističe da plasmani dve školske ekipe sa Centralnog Kosova na državnom takmičenju nije zanemarljiv uspeh.

„Nije baš mnogo okruga u Srbiji koji mogu da se pohvale činjenicom da su im dve ekipe učestvovale na republičkom takmičenju“, tvrdi Petković.

On naglašava da je je mnogo više onih koji mogu da pomognu  boljoj afirmaciji škoslkog sporta, ali da, na žalost ili neće ili nemaju sluha za to.

„Zahvaljujemo se kosovskoj opštini Gračanica i Eparhiji – raško prizrenskoj, koje su do sada više puta pomagale naše aktivnosti“, rekao je Petković

Miroslav Petković i Milko Čukarić na jednoj od utakmica, Foto: privatna arhiva

Poteškoće sa kojima se suočavaju i rukovodstvo i članstvo Saveza za školski sport Priština – Gračanica nisu se promenile na bolje od samog osnivanja. Savez nema priliv nikakvih finansijskih sredstava, ne poseduje prostor za rad, a nedostatak sportskih rekvizita u školama samo je jedan više u nizu problema.

„ Ali mi smo i dalje uporni!“, naglašava Čukarić.

„ Profesorima i nastavnicima fizičkog vaspitanja potrebno je da obezbedimo noramlan rad u okviru postojećeg obrazovnog sistema i to je minimum minimuma od kojeg nećemo i ne možemo odstupiti“, kategoričan je predsednik Saveza za školski sport Priština – Gračanica Milko Čukarić.

Savez za školski sport jedini je nadležni organ za sport u školama u sklopu istoimenog Saveza Republke Srbije. Osim predsednika, generalnog sekretara i Skupštine, članstvo čine profesori, nastavnici i sportski radnici sa Centralnog Kosova.

Želja ovih ljudi je da školskom sportu vrate mesto koje mu pripada, ali napominju da je to proces u koji bi trebalo svi da se uključe. U sportu se uspeh doživljava kao kolektivna stvar, ali se uspesi sportista, neretko, koriste u svrhu političke promocije.

„Put do uspeha jednog sportiste zahteva puno truda i odrucanja. Sportisti su najbolji promoteri svog zavičaja i zemlje, zato im pomozimo da i oni, bar jednom, budu ponosni na nas, onoliko kako se i mi ponosimo na njih, kad nas obraduju nagradam i priznanjima“, zaključili su na kraju Čukarić i Petković.

Ivan Miljković