17. март 2004. „Трајни ожиљци нечовештва“, Академија у Грачаници поводом обележавања Погрома

Фото (архива)

Обележавање 17. марта, који је у новијој српској историји забележен као дан великог Погрома који су албански екстремисти 2004. године спровели на косовским Србима, биће организовано у Грачаници.

Програм облежавања Погрома почеће парастосом жртвама, пострадалих у дводневном насиљу, који ће у манастиру Грачаница служити владика рашко-призренски Теодосије. Потом ће грађани моћи да положе цвеће крај уметиничке инсталације „Мисинг“ на којој се налазе фотографије несталих или убијених Срба.

У Организацији Дома културе у Грачаници биће отворена изложба слика „Јесен у Призрену“

Ликовна колонија  „Јесен у Призрену“ одржава се  у Манастиру Светих Архангела код Призрена који је тешко пострадао у Погрому 17. марта 2004. године. На остацима монументалне задужбине цара Душана стварало је, прошле јесени, седам сликара из различитих делова  Србије.

На изложби ће говорити: Весна Марковић из Београда, сликарка, Небојша  Јевтић,  уредникГалерије Дома културе „Грачаница“, Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ.

Фото: (архива, 17.март 2016. год)

Академија „Трајни ожиљци нечовештва“ поводом седамнаестомартовског Погрома над Србима биће одржана у подне, у  великој сала  Дома културе „Грачаница“. Како најављују организатори, говориће: Епископ рашко – призренски Теодосије, Верица Томановић, председница Удружење породица киднапованих и несталих лица на КиМ, Наташа Шћепановић, председница Удружења „Косметски страдалници“, Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за КиМ, Срђан Поповић, градоначелник Општине Грачаница.

У пргораму ће учествовати и народни појци, песници и певачка група Ансамбла „Венац“.

Организатори су Дом културе „Грачаница“, Удружење „Косметски страдалници“ у сарадњи са сродним удружењима и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, Комисије за нестала лица, Скупштином града Приштине, општином Грачаница и ЈП „Мрежа Мост“.

И.М.

Програм обележавања Погрома над Србима

 Порта манастира

10:30 – Окупљање у порти манастира Грачаница

11:00 – Парастос

11:20 –  Породице жртава, свештенство, званичници, представници локалних самоуправа и  грађани у колони кренуће до  Дома културе у Грачаници где ће положити беле руже  испред уметничке инсталације „MISSING“.

Дом културе „Грачаница“

11:30 – Полагање цвећа испред уметничке инсталације „MISSING“ на којој се налазе фотографије несталих лица.

11:40 – Отварање изложбе са Ликовне колоније „Јесен у Призрену“ у Галерији Дома културе „Грачаница“.

12:00 – Академија „Трајни ожиљци нечовештва“ велика сала  Дома културе „Грачаница“.