ЕУЛЕКС и Приштина одговорне за допринос антицивилизацијској «култури»

Пред очима међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, оличене у КФОР-у и УНМИК–у, у три дана масовног и организованог насиља Албанаца над Србима, 17. 18. и 19. марта 2004. године, убијено  је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа пошта и домова здравља а  протерано 4.012 Срба, подсећа на трагичан биланс Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше СФРЈ.

У саопштењу јавности Координација наводи да ни  након четрнаест година, за наведене злочине нико није одговарао, протераним Србима још увек није омогућен повратак, нити накнада за уништену имовину. Додаје да охрабрене оваквим ставом дела Међународне заједнице, власти у Приштини настављају да изграђују друштво које није у стању да се суочи са прошлошћу, друштво у коме је правда за српске жртве непожељна.

Српска координација, подсећајући на ове трагичне догађаје, још једном указује на одговорност УНМИК-а и КФОР-а, проистеклу из нечињења и невршења мандата одређеног Резолуцијом Савета безбедности ОУН бр. 1244, као и на одговорност Европске уније (ЕУЛЕКС-а) и власти у Приштини за допринос антицивилизацијској “култури“ некажњавања злочина над Србима, уништавања српске културне баштине и имовине Срба на Косову и Метохији.

Српска координација позива власти Републике Србије, да актуелизује питање кривичне и  имовинске одговорности за последице настале масовним и организованим насиљем Албанаца над Србима у мартовском погрому 2004. године, као и питање гаранција да се такво или слично насиље више никада неће поновити.