17. март 2018.-Нећемо заборавити злочине и дочекаћемо да се кривци и налогодавци изведу пред лице правде!

Академија „Трајни ожиљци нечовештва“, поводом мартовског погрома над Србима, одржана је данас у подне, у  великој сала  Дома културе  у Грачаници.

Председница удружења „Косметски страдалници“ Наташа Шћепановић је говорећи о погрому рекла да се будућност једног народа не може градити на крви другог.

Наташа Шћепановић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Нема те слободе која се ствара на темељима порушњних и спаљених огњишта, па тако ни поход злочинаца 17. марта 2004. године, не може донети будућност ни мир над Косовом и Метохијом“, закључила је Шћепановићева.

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић је подсетио да је мартовки погром завио у црно многе породице, а да је Србима, као народу, одузео осећај сигурности, српској црквеној и културној баштини ненео ненадокандиве губитке, а нашој деци улио вечити страх.

Срђан Поповић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„ Само јединством успећемо у будућности да се изборимо са свим изазовима“, нагласио је Поповић и додао:

„Немамо право да заборавимо жртве и њихово страдање. Нечовештво нас није савладало, остали су нам ожиљци после којих ћемо бити само јачи и чвршћи у својим намерама да градимо и стварамо“, рекао је градоначелник Грачанице.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Јовић: Злочине не заборављамо и кривци и налогодавци пред суд

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић је на скупу у Грачаници пренео поруке подршке, које су поводом мартовског погрома упутиле Влада Републике Србије и Канцеларија за Косово и Меотхију. Јовић је истакао да све српске српинтитуције, свакога дана, прегалачи раде како би се и политички и безбедносни услови за Србе на Косову и Метохији побољшају.

„Нама није довољан опстанка и останак, него и максимални развој српске заједнице на овим просторима“, нагласио је Јовић.

Говорећи о мартовском погрому Јовић је рекао:

„Наши непријатељи би једва дочекали да ја ћутим, да ви ћутите, да сви ћутимо, јер они неће да се прича ни о 17. марту, ни о једној српској порушеној кући нити о било чему случном“.

Жељко Јовић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Албанце на челу привременх косовских интиуција и представнике међународне заједнице,  заменик директора Канцеларије за КиМ је запитао зашто је злочин према Србима мање злочин од било којег злочина, према било ком другом народу, или било ком другом појединцу.

„Зашто после толико година ни један облик насиља над Србима није решен и немамо кривца? Нама нису битни само непосредни починиоци убиства, већ и они који су те злочине наређивали. То је порука коју шаљемо одавде! Нећемо да заборавимо злочине и уверен сам да ћемо дочекати да се кривци изведу пред лице правде!“, рекао је на крају Јовић.

Академију „Трајни ожиљци нечовештва“ поводом обележавања мартовског погрома над Србима 2004. године организовали су Дом културе у Грачаници, Удружење „Косметски страдалници“ у сарадњи са сродним удружењима и уз подршку Канцеларије за Косово и Метохију, Комисије за нестала лица, Скупштином града Приштине, општином Грачаница.

И. Миљковић