Јовић: Српским уметничким стваралаштвом на Косову стојимо раме уз раме са највећим народима света

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић отворио је данас у Грачаници изложбу слика „Јесен у Призрену“, која је у Галерији Дома културе организована у оквиру програма сећања и обележавања седамнаестомартовског погрома 2004. године.

„Иако је данас дан туге и страдања, радује то што и у најтежим временима наш народ изнедри снагу за стваралачком моћи, а ова изложба је управо показатељ наше снаге, виталности и животности да се са невољом хватамо у коштац“, нагласио је Јовић отварајући изложбу.

Детаљ са отварања изложбе: Фото; ГрачаницаОнлајн

Заменик директора Канцеларије за КиМ позвао на јединство и решеност да се се у сваком смислу, па и у уметничком, остане и опстане на овом простору.

„Стваралаштво и култура нису ништа ново у српском народу и ми смо овде оставили довољно трага захваљујући чему заузимамо значајно место на светској културолошкој мапи. Ту стојимо раме уз раме са великим народима и одатле нас нико неће померити“, закључио је на крају излагања Јовић.

Небојша Јевтић, уредник галерије Дома културе у Грачаница, Фото; ГрачаницаОнлајн

Уредник Галерије у Грачаници Небојша Јевтић је нагалсио да је ликовна колонија одговор уметника на страдања и разарања настала у време када је су власти самопрокламованог Косова поднеле захтев за пријем у УНЕСКО.

О радовима насталим на ликовној Колонији „Јесен у Призрену“, али и дружењима са млађим и старијим уметницима из Београда, Сомобра и читаве наше земље говорила је уметница Весна Марковић.

Ликовна колонија „Јесен у Призрену“ се у организацији Дома кузлтуре у Грачаници одржава већ трећу годину за редом у манастиру Свтих Архангела код Призрена, који је 17. марта 2004. године тепко пострада, а потом је обновљен.

И. Миљковић