Владика Теодосије: Косово и Метохија освештани простор који надилази историју, политику, пролазне границе и такозване политичке реалности.

„Седамнаести март је подсетник и порука да се не може градити будућност једног народа на забораву своје историје. Да се не може размењивати своје за своје, да наша деца не могу да имају истинску будућност ако забораве зашто су живели и зашто су се жртвовали њихови преци“, рекао је владика рашко – призренски Теодосије на Академији, која је поводом 14 година од погрома над косовско метохијиским Србима, данас одржана у Грачаници.

 Подсетивши на вековна страдања и сеобе српског народа, владика је нагласио да би без духовне вертикале српски народ и држава били само једно племе на беспућу историје, људи без истиснког идентитета.

„Зато данас, четрнаесту годишњицу мартовског погорма, обележавамо са сећањем али и са духовним оптимизмом да ћемо Косово и Метохију сачувати, само уколико ми останемо верни оним идеалима и вредностима, који су надахњивали синове нашег народа и наше свете цркве, уколико не продајемо своју земљу и гробове својих отаца“, нагласио је Теодосије.

Владика Теодосије у друштву заменика директора Канцеларије за Ким Жељка Јовића, Фото: ГрачаницаОнлајн

Негово преосвештенство напомиње да је Косово и Метохија „освештани простор који надилази историју, политику, пролазне границе и такозване политичке реалности. То је земља натопљена крвљу и посејана црквма и манстирима. Зато морамо да останемо чврсто решени да останемо овде као своји на своме“.

Владика рашко призренски је подсетио на порушено и и нагалсио да ће се са обновом наставити.

„Циљ наше обнове нису само грађевине, већ и да се подстакну људе да се врате и духовно обнове наше зајендице, а то је посао у коме нам је потребна помоћ наше државе. У том подвигу треба да делујемо сложно и одлучно, не гледајући ко припада којој партији, већ да будемо народ јединствен и Светосавски“, закључио је на крају владика рашко-призренски Теодосије.

Владика рашко – призренски је беседио на Академији „Трајни ожиљци нечовештва“ која је поводом обележавања седамаестомартовског погрома над косовско метохијским Србима одржана данас у Дому културе у Грачаници.

И. Миљковић