Vladika Teodosije: Kosovo i Metohija osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku, prolazne granice i takozvane političke realnosti.

„Sedamnaesti mart je podsetnik i poruka da se ne može graditi budućnost jednog naroda na zaboravu svoje istorije. Da se ne može razmenjivati svoje za svoje, da naša deca ne mogu da imaju istinsku budućnost ako zaborave zašto su živeli i zašto su se žrtvovali njihovi preci“, rekao je vladika raško – prizrenski Teodosije na Akademiji, koja je povodom 14 godina od pogroma nad kosovsko metohijiskim Srbima, danas održana u Gračanici.

 Podsetivši na vekovna stradanja i seobe srpskog naroda, vladika je naglasio da bi bez duhovne vertikale srpski narod i država bili samo jedno pleme na bespuću istorije, ljudi bez istisnkog identiteta.

„Zato danas, četrnaestu godišnjicu martovskog pogorma, obeležavamo sa sećanjem ali i sa duhovnim optimizmom da ćemo Kosovo i Metohiju sačuvati, samo ukoliko mi ostanemo verni onim idealima i vrednostima, koji su nadahnjivali sinove našeg naroda i naše svete crkve, ukoliko ne prodajemo svoju zemlju i grobove svojih otaca“, naglasio je Teodosije.

Vladika Teodosije u društvu zamenika direktora Kancelarije za Kim Željka Jovića, Foto: GračanicaOnlajn

Negovo preosveštenstvo napominje da je Kosovo i Metohija „osveštani prostor koji nadilazi istoriju, politiku, prolazne granice i takozvane političke realnosti. To je zemlja natopljena krvlju i posejana crkvma i manstirima. Zato moramo da ostanemo čvrsto rešeni da ostanemo ovde kao svoji na svome“.

Vladika raško prizrenski je podsetio na porušeno i i nagalsio da će se sa obnovom nastaviti.

„Cilj naše obnove nisu samo građevine, već i da se podstaknu ljude da se vrate i duhovno obnove naše zajendice, a to je posao u kome nam je potrebna pomoć naše države. U tom podvigu treba da delujemo složno i odlučno, ne gledajući ko pripada kojoj partiji, već da budemo narod jedinstven i Svetosavski“, zaključio je na kraju vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika raško – prizrenski je besedio na Akademiji „Trajni ožiljci nečoveštva“ koja je povodom obeležavanja sedamaestomartovskog pogroma nad kosovsko metohijskim Srbima održana danas u Domu kulture u Gračanici.

I. Miljković