КМ: Представљена нова Уредба о пензијама за бивше раднике МУП-а

Фото: Радио Косовкса Митровица

Влада Србије усвојила је 22. фебруара Уредбу о остваривању посебних права бивших радника Министарства унутрашњих послова Србије на Косову и Метохији којом су испуњени захтеви 1.200 радника. Представник радника ПУ за Косовску Митровицу Рајко Шекуларац  је тим поводом данас у Косовској Митровици истакао да је најважнија измена та што пензије предвиђене новом уредбом нису привремене, како је то досад било, већ спадају у категорију посебних пензија .

Уредбом, испуњен је и зехтев бивших радника МУП-а да пензије буду повећане са 60 на 70% бруто личног дохотка, оствареног у 2013. години, када су ови радници пензионисани.

“Пензије ће сада бити финансиране директно из буџета Владе Републике Србије а не из Фонда ПИО како је досад било” каже Шекуларац и додаје да је веома важно и то што су сада, по новој Уредби, пензије наследне.

Шекуларац додаје да је Уредбом бившим радницима допуштено да буду радно ангажовани, што им је претходна уредба строго забрањивала.

“Сада имамо право на отварање приватних фирми, чак и рад у државним институцијама по Уговору о делу, без заснивања радног односа и плаћања осигурања, што нас усклађује са осталим пензионерима” каже Шекулара.

Он напомиње да је можда и најважнија измена наступила укидањем једног члана старе Уредбе за који Шекуларац каже да је био крајње дискриминаторски,  а односи се на слободу кретања.

“То је члан 7, где је стајало да право на остварене пензије имамо само док живимо на Косову и Метохији. Овом Уредбом је то изузето и сада нам је дозвољена слобода кретања и настањивања на другом месту”, каже Шекуларац. Досад су радници у више наврата покушавали да остваре своја права али како кажу,  ПИО је  опструисао њихове напоре.

Генерално, радници су задовољни и надају се да ће ускоро бити усвојен и закон на коме тренутно ради Радна група. Радна група, коју чине представници министарства унутрашњих послова, финансија, правде и министарства за борачка и социјална питања,  формирана је почетком априла 2015. године по налогу тадашњег премијера Србије, Александра Вучића, након вишемесечних протеста српских радника МУП-а са Севера Косова.

(извор: Радио Косовска Митровица)