Стари школски дневник одлази у историју

Софтвер: еДневник

Основна школа „Краљ Милутин“ у Грачаници налази се међу 500 образовних установа у Србији које ће почети са применом електронског дневника. У школској 2017./ 2018. години примeњиваће се само тест фаза, да би се већ од наредне школске године у потпуности приступило примени е-Дневника, потврђено је порталу ГрачаницаОнлајн у овој школи.      

Фото: илустрација

Стари папирни дневници, у којима су се поред оцена ученика уписивали изостанци, број одржаних часова, али и остала статистика у вези са образовним процесом, заувек одлазе у историју. Њихово место замениће електронски (е-Дневник), софтвер, који се показао као бољи и практичнији у раду, у односу на застареле начине школске евиденције.

С обзиорм на то да ће се после тест фазе прећи на званичну употребу електронских дневника, у школи „Краљ Милутин“ у Грачаници не часе часа. Обука, којој су се поред наставног кадра из ове школе, придуржили наставнци и учитељи из Лапљег Села, Штрпца, Прилужја и Косовске Митровице, већ је у току.

Основна школа „Краљ Милутин“ у Грачаници
Основна школа „Краљ Милутин“ у Грачаници

„Од наредне школске године и остале школе, широм Косова и Метохије, почеће са променом е- Дневника у настави“, каже наставник математике и координатор за обуку наставног кадра у раду са новим софтвером, Иван Николић.

Eлектронски дневник представља модерно софтверско решење за вођење комплетне школске администрације. Наставницима, разредним старешинама и директорима омогућиће да на брз, једноставан и поуздан начин воде евиденцију о ученицима. Он у потпуности замењује досадашњи папирни дневник и пружа могућност увида у информације у тренутку њиховог настанка.

Николић истиче да електронски дневник смањује могућност грешке и субјективности у оцењивању и пружа комплетан увид у напредак ученика, у рад професора и школа.

„Како би се обезбедила већа објективност у оцењивању, наставници могу да виде само оцене из свог предмета“, наглашава Иван Николић.

Иван Николић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Применом новог софтвера у образовању уштедеће се време потребно за евиденцију, чак за једну четвртину, у односу на време потребно за евиденцију у стандарном дневнику.

Огромна предност е-Дневника је у статистици која се води, како појединачно по одељењима, тако и на нивоу целе школе.

„Одговнорни наставник, користећи свој налог, може свакодневно приступити информацијама о ученицима, изостаницма, оценама“, каже Николић.

Страница е-Дневника – илустрација

Координатор за примену е-Дневника у школама, Иван Николић наглашава да је тест фаза у току и да наставници и учитељу увелико увежбавају рад на софтверу, како би били спремни за комплетан рад и прелазак на електронску верзију од наредне школске године.

Николић наводи да је постојала бојазан да ће старији наставници нерадо прихватити нова технолошка достигнућа, али да се то није догодило.

„Коментари су веома позитивни а интересовање је велико, с обзиром на бројне предности коришћења електронског дневника.

Основна школа „Краљ Милутин“  одлично је опремљена у техничком смислу и лако ће одговорити  изазову увођења новог дневника, потврђено је нашем порталу у овој образовној установи.

Иван Миљковић