Јевтић: ЕУЛЕКС још 2016. оптужбе против Зајића прогласио неоснованим

Хапшење Милорада Зајића (68), из Клине, међу повратницима је изазвало велики страх да свако од њих може бити ухапшен, а да за то не постоје чврсти докази, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.


„Оно што се синоћ десило је свакако унело немир међу људима који живе у Клини и осталим повратничким местима у том делу Косова. Нисмо против спровођења закона, али нисмо ни за то да се људи хапсе без чврстих доказа за неко кривично дело, поготову када се ради о повратницима који су најрањивији и најнезаштићенији“, истакао је министар Јевтић.

Јевтић напомиње да није лако радити на повратку јер га успоравају бројне препреке као што су узурпирана имовина, лоша економска ситуација у повратничким срединама, лоша безбедносна ситуација и истиче да га догађаји попут хапшења Зајића додатно отежавају процес повратка.

„Јесмо за санкционисање законских преступа и залажемо се да се на Косову успостави владавина права и закона јер закон мора бити једнак за све. Исто тако желим да апелујем на структуре које спроводе закон да не предузимају хапшења, поготову повратника на „упирање прстом“ јер се никако не сме реаговати на тај начин, због тога што смо у протеклом периоду имали искуства да су људи који су оптуживани за неко недозвољено дело невини. О овоме сам разговарао већ са надлежнима и тражио да се господин Зајић ослободи. ЕУЛЕКС је, како сам информисан, одбацио оптужбе против Зајића још 2016. године као неосноване, ал неко очигледно жели да на овај начин врши притисак на оне који се враћају. То нећемо дозволити“, казао је Јевтић.