На мишиће и уз сузавце усвојен закон о демаркацији са Црном Гором

Скупштина Косова је, са 80 гласова за и 11 против, усвојила закон о ратификацији споразума о демаркацији граничне линије са Црном Гором.

Током синоћне и данашње седнице посланици покрета Самоопределење су, у четири наврата, сузавцем покушали да онемогуће гласање.
Посланици Самоопредељења данас су и четврти пут бацили сузавац како би онемогућили наставак рада седнице Скупштине Косова на којој треба да се изгласа закон о ратификацији споразума о демаркацији граничне линије са Црном Гором. Они су претходно три пута бацили сузавац да би зауставили рад Скупштине и онемогућили гласање.

У трећем покушају посланик Самоопредељења Џелал Свечла је поново активирао сузавац када је председник Скупштине Косова Кадри Весељи сео на своје место,  после чега је Весељи дао паузу.

Салу су напустили посланици свих парламентарних група са изузетком Самоопредељења који су остали још на својим местима.
осланик Иљир Деда је рекао да 19 посланика Самоопредељења не могу да зауставе вољу већине посланика и да ће данас закон сигурно бити ратификован. Председник Скупштине Косова Кадри Весељи разговарао је јутрос са амбасадорима земаља ЕУ акредитованим на Косову и шефицом канцеларије ЕУ Наталијом Апостоловом о ратификацији споразума о демаркацији.

После састанка, Весељи је рекао да ће данас бити окончано питање демаркације граничне линије између Косова и Црне Горе, како се не би блокирала перспектива грађана Косова у либерализацији виза и европских интеграција. За изгласавање закона потребно је да гласа најмање 80 од 120 посланика Скупштине Косова.

Приведена још два посланика Самоопредељења због активирања сузавца у Скупштини Косова

Полиција Косова привела је данас још двоје посланика покрета Самоопредељење због активирања сузавца на седници Скупштине на којој треба да се изгласа закон о ратификацији споразума о разграничењу са Црном Гором.

Полиција је, после четвртог активирања сузавца на седници, привела посланицу Арберие Нагавци и посланика Ваљона Рамаданија. Претходно су због активирања сузавца приведени посланици тог покрета Џелал Свешла, Фиторе Пацоли, Дрита Милаку, Салих Зиба и Љибурн Алију.

Истовремено је Председништво Скупштине Косова одлучило да са седнице искључи посланике Самоопредељења Аљија Лајчија, Самија Куертешија, Фатмире Колчаку, Аберие Нагавци, Арбера Реџаја и Шемсија Суљу.

(Извор: Бета)