Na mišiće i uz suzavce usvojen zakon o demarkaciji sa Crnom Gorom

Скупштина Косова

Skupština Kosova je, sa 80 glasova za i 11 protiv, usvojila zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Tokom sinoćne i današnje sednice poslanici pokreta Samoopredelenje su, u četiri navrata, suzavcem pokušali da onemoguće glasanje.
Poslanici Samoopredeljenja danas su i četvrti put bacili suzavac kako bi onemogućili nastavak rada sednice Skupštine Kosova na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. Oni su prethodno tri puta bacili suzavac da bi zaustavili rad Skupštine i onemogućili glasanje.

U trećem pokušaju poslanik Samoopredeljenja Dželal Svečla je ponovo aktivirao suzavac kada je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji seo na svoje mesto,  posle čega je Veselji dao pauzu.

Salu su napustili poslanici svih parlamentarnih grupa sa izuzetkom Samoopredeljenja koji su ostali još na svojim mestima.
oslanik Iljir Deda je rekao da 19 poslanika Samoopredeljenja ne mogu da zaustave volju većine poslanika i da će danas zakon sigurno biti ratifikovan. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji razgovarao je jutros sa ambasadorima zemalja EU akreditovanim na Kosovu i šeficom kancelarije EU Natalijom Apostolovom o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji.

Posle sastanka, Veselji je rekao da će danas biti okončano pitanje demarkacije granične linije između Kosova i Crne Gore, kako se ne bi blokirala perspektiva građana Kosova u liberalizaciji viza i evropskih integracija. Za izglasavanje zakona potrebno je da glasa najmanje 80 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Privedena još dva poslanika Samoopredeljenja zbog aktiviranja suzavca u Skupštini Kosova

Policija Kosova privela je danas još dvoje poslanika pokreta Samoopredeljenje zbog aktiviranja suzavca na sednici Skupštine na kojoj treba da se izglasa zakon o ratifikaciji sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Policija je, posle četvrtog aktiviranja suzavca na sednici, privela poslanicu Arberie Nagavci i poslanika Valjona Ramadanija. Prethodno su zbog aktiviranja suzavca privedeni poslanici tog pokreta Dželal Svešla, Fitore Pacoli, Drita Milaku, Salih Ziba i Ljiburn Aliju.

Istovremeno je Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo da sa sednice isključi poslanike Samoopredeljenja Aljija Lajčija, Samija Kuertešija, Fatmire Kolčaku, Aberie Nagavci, Arbera Redžaja i Šemsija Sulju.

(Izvor: Beta)