Јевтић на седници Владе Косова: Лош Закон о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

На данашњој седници Владе Косова, потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, оценио да је Закон о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине веома лош и затражио укључивање Срба у његовом креирању. Његове препоруке су усвојене, док је премијер Рамуш Харадинај захтевао да се представници Срба укључе у процес доношења овог закона, у циљу решавања имовинских проблема.

„Закон о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине је лош и угрожава основна људска права. Због тога га треба мењати у корену. Он је у супротности и са постигнутим Споразумом о катастру у оквиру дијалога у Бриселу. Узурпирана имовина је велики проблем и ја вас колеге све позивам да помогнете у решавању овог проблема,“ рекао је на данас одржаној седници Владе Косова, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

На данашњој седници, једна од тачака била је и усвајање Концепт документа за измену и допуну Закона бр 05/Л-010 о Агенцији за упоређивање и верификацију имовине, а након иницијативе Српске листе и последњег извештаја Омбудсмана. Јевтић је на седници Владе Косова нагласио да козметичке промене неће променити суштину лошег закона и да је потребно да се уради суштинска промена, у складу са међународним стандардима.

„Закон, у овом облику, ни на који начин не штити права лица са легитимним имовинским захтевима нити је резултат заједничких напора, а у његовом креирању ниси учествовали представници Срба, посебно не удружења расељених, чија су права наводно предмет заштите овог прописа. Постоји пуно спорова и ја ћу у писменој форми све спорне тачке образложити и доставити, а данас још једном захтевам да се ове примедбе узму у обзир,“ истакао је Јевтић.

Након излагања потпредседника Владе, Далибора Јевтића, његове препоруке су узете у обзир, док је председник Владе Рамуш Харадинај, захтевао да се представници Срба укључе у процес доношења овог закона, у циљу решавања овог проблема.

Анђелка Ћуп