ОЕБС обучава косовске полицајке у борби против трговине људима

Мисија ОЕБС-а на Косову и Удружење жена Полиције Косова организовали су тродневни курс обуке за будуће извођаче обуке о трговини људима за жене „више“ службенице полиције.

Курс који је похађало 25 службеница, укључујући поручнице и нареднице које раде у Управи за истраживање трговине људима и у другим јединицама Полиције Косова, одржан је од 21. до 23. марта 2018. године, у Охриду, у Бившој Југословенској Републици Македонији.

„Борба против трговине људима једно је од најзахтевнијих и најсложенијих питања у сваком друштву. Зато је унапређивање способности службеника полиције, а посебно жена службеница полиције, да раде на спречавању, идентификовању и сузбијању трговине људима од највеће важности“, рекла је Шпреса Мулићи, службеница за информисаност о јавној безбедности у Мисији ОЕБС-а на Косову.

„Са учесница којима су представљене технике планирања, припремања и обављања разговора са одраслим жртвама и децом жртвама трговине људима, и које су обучене да сличне обуке изводе за друге службенике полиције, Мисија помаже полицији да јача капацитете који ће директно допринети спречавању и сузбијању трговине људима“, додала је она.

Обука је трећи и завршни модул трофазног курса обуке о трговини људима који организује Мисија. Учеснице, будући реализатори обуке, одабране су након евалуације од стране домаћих и међународних теренских стручњака и након завршетка првог и другог модула одржаних 2017. године, саопштено је из косовске мисија ОЕБС-а.