Обележавање 24. марта: Дан када је погажено људско достојанство и све што је Богу мило

Свештенство и монашто манастира Грачаница служило је данас парастос жртвама НАТО агресије на нашу земљу, која је почела 24. марта 1999. године и трајала 78 дана. Окупљени грађани, њих једва педестак, паљењем свећа одали су пошту невиним жртвама, војницима, полицајцима, болесницима, рањеницима, путницима и свима коју су пре 19 година страдали од агресорских бомби.

Парох Грачанички Дарко Маринковић, који је заједно са оцем Светом Трајкоивићем служио парастос стадалима, у краткој беседи је подсетио на ратна страдања, позвао на опрост, али не и на заборав.

„Као обичан човкек, као хришћанин, требало би да опростим, али да заборавим никад“, рекао је отац Дарко, који је у време бомбардовања био ученик призренске Богословије.

Фото: ГрачаницаОнлајн

„Као свештеник позивам све оне који су изгубили некога, који су ожалошћени и у црно завијени, претрпели муку и страдање, да поступе по вери нашој православној и опросте дугове, дужницима својим“, рекао је у беседи грачанички парох и додао:

„ Драга браћо и сестре, бомбардовање је почело ничим изазвано, никада не смемо и не можемо да заборавимо оно што се десило пре 19 година, бомбардовање народа, који је означен као агресор на сопственој територији. На тај дан погажено је људско достојаство и све оно што је Богу драго“, закључио је свештеник Дарко Маринкоивић.

Ратко Поповић, Фото: З.Станковић

Књижевик и секретар Културно просветне заједнице Косова и Метохије, Ратко Поповић је нагласио да се данашњег дана с тугом присећамо, јер смо као људи морално поражени од оних које смо сматрали традиционалним савезницима.

„Иако смо и у првом и у другом светском рату били на истој страни Америци, Енглеској и Франуској то није било недовољно, већ су желеле да земљу малог али поноситог народа, униште и згазе, да она не постоји на кугли земаљској“, рекао је Поповић.

Он је подсетио на многе невине жрве бомбардовања, брата и сестру Петровић из Грачанице који су заједно са својом баком пострадли код села Љупче. Агресорске НАТО бомбе убиле су и трогодишњу Драгану Димић из Старог Грацка код Липљана. Гелер јој је одрубио главу и усмртио њену баку Јевросиму.

„Шта је коме сметала мала Драгана која је изашла у двориште да прошета свог плишаног меду. Да ли су она и њена бака биле опаснос за НАТО бомбардера који их је циљао са десет хиљада метара висине“, запитао се Поповић.

Фото: ГрачаницаОналјн

Осим мештана и радника општине Грачаница, пасрастосу у манастиру није присуствовао нико од српских представнка у косовским централним и локалним инстиуцијама, министарствима, институцијама државе Србије које раде на Косову и Метохији,  као ни представници невладиног сектора.

Иван Миљковић