Obeležavanje 24. marta: Dan kada je pogaženo ljudsko dostojanstvo i sve što je Bogu milo

Sveštenstvo i monašto manastira Gračanica služilo je danas parastos žrtvama NATO agresije na našu zemlju, koja je počela 24. marta 1999. godine i trajala 78 dana. Okupljeni građani, njih jedva pedestak, paljenjem sveća odali su poštu nevinim žrtvama, vojnicima, policajcima, bolesnicima, ranjenicima, putnicima i svima koju su pre 19 godina stradali od agresorskih bombi.

Paroh Gračanički Darko Marinković, koji je zajedno sa ocem Svetom Trajkoivićem služio parastos stadalima, u kratkoj besedi je podsetio na ratna stradanja, pozvao na oprost, ali ne i na zaborav.

„Kao običan čovkek, kao hrišćanin, trebalo bi da oprostim, ali da zaboravim nikad“, rekao je otac Darko, koji je u vreme bombardovanja bio učenik prizrenske Bogoslovije.

Foto: GračanicaOnlajn

„Kao sveštenik pozivam sve one koji su izgubili nekoga, koji su ožalošćeni i u crno zavijeni, pretrpeli muku i stradanje, da postupe po veri našoj pravoslavnoj i oproste dugove, dužnicima svojim“, rekao je u besedi gračanički paroh i dodao:

„ Draga braćo i sestre, bombardovanje je počelo ničim izazvano, nikada ne smemo i ne možemo da zaboravimo ono što se desilo pre 19 godina, bombardovanje naroda, koji je označen kao agresor na sopstvenoj teritoriji. Na taj dan pogaženo je ljudsko dostojastvo i sve ono što je Bogu drago“, zaključio je sveštenik Darko Marinkoivić.

Ratko Popović, Foto: Z.Stanković

Književik i sekretar Kulturno prosvetne zajednice Kosova i Metohije, Ratko Popović je naglasio da se današnjeg dana s tugom prisećamo, jer smo kao ljudi moralno poraženi od onih koje smo smatrali tradicionalnim saveznicima.

„Iako smo i u prvom i u drugom svetskom ratu bili na istoj strani Americi, Engleskoj i Franuskoj to nije bilo nedovoljno, već su želele da zemlju malog ali ponositog naroda, unište i zgaze, da ona ne postoji na kugli zemaljskoj“, rekao je Popović.

On je podsetio na mnoge nevine žrve bombardovanja, brata i sestru Petrović iz Gračanice koji su zajedno sa svojom bakom postradli kod sela Ljupče. Agresorske NATO bombe ubile su i trogodišnju Draganu Dimić iz Starog Gracka kod Lipljana. Geler joj je odrubio glavu i usmrtio njenu baku Jevrosimu.

„Šta je kome smetala mala Dragana koja je izašla u dvorište da prošeta svog plišanog medu. Da li su ona i njena baka bile opasnos za NATO bombardera koji ih je ciljao sa deset hiljada metara visine“, zapitao se Popović.

Foto: GračanicaOnaljn

Osim meštana i radnika opštine Gračanica, pasrastosu u manastiru nije prisustvovao niko od srpskih predstavnka u kosovskim centralnim i lokalnim instiucijama, ministarstvima, institucijama države Srbije koje rade na Kosovu i Metohiji,  kao ni predstavnici nevladinog sektora.

Ivan Miljković