Episkop Teodosije – Hitno pustiti Marka Đurića na slobodu i sprečiti eskalaciju nasilja na severu Kosova i Metohije

Foto TV Puls youtube: Hapšenje Marka Đurića

Episkop Raško-plrizrenski Teodosije zatražio je od kancelarije EU na Kosovu i Metohiji i KFOR-a da hitno posreduju u oslobađanju Marka Đurića, kako bi se sprečila eskalacija situacije koja može da ima nesagledive posledice.

Eparhija Raško-prizrenska Srpske Pravoslavne Crkve kao i celokupan srpski narod na Kosovu i Metohiji sa najdubljim ogorčenjem i zabrinutošću primili su vest u brutalnom upadu specijalnih jedinica kosovske policije ROSU u prostorije Mitrovačkog dvora i hapšenju Marka Đurića šefa kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. U akciji kosovske policije koja je bez presedana od 1999. godine korišćene su šok bombe i prema najnovijim izveštajima medija ima i povređenih. Kosovskom Mitrovicom odjekuje zvuk sirena za uzbunu i preti ozbiljna eskalacija bezbednosne situacije ukoliko se uhapšeni odmah ne pusti na slobodu.

Marko Đurić sa visokim predstavnicima Vlade Srbije održavao unapred zakazanu sednicu o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji. Reč je o dijalogu koji treba da doprinese mirnom rešavanju problema i ovakva reakcija policije i dovođenje ROSU specijalaca na sever Kosova protivno ranijim dogovorima Beograda i Prištine direktno minira nastavak dijaloga i bezbednost građana. Hapšenje Đurića je ogroman skandal i provokacija za sve Srbe koji žive na ovim prostorima jer je reč o jednom od najviših zvaničnika Vlade Republike Srbije i šefu tehničkog tima za pregovore Beograda i Prištine u Briselu.