Група невладиних организација са севера Косова: Острашћено и непрофесионално деловање припадника специјалних јединица Косовске полиције

Фото скриншот РТС Youtube: КПС

Поводом јучерашњег догађаја на северу Косовске Митровице, хапшења Марка Ђурића и пребијања грађана и новинара, саопштењем се огласила група невладиних организација са севера Косова, најоштријом осудом употребе прекомерне силе од стране Коосвске полиције.

Саопштење преносимо у целости:

Саопштење за јавност

Група невладиних организација, потписнице овог саопштења, након разговора са сведоцима, учесницима округлог стола одржаног 26. марта 2018. године у Северној Митровици и анализе снимака начињених приликом јучерасње акције, најоштрије осуђује недвосмислену употребу прекомерне силе специјалних јединица косовске полиције против грађана, учесника овог састанка и новинара који су извештавали о догађају.

Снимци, који су јуче обишли Косово и регион, јасно указују на етнички острашћено и непрофесионално деловање припадника специјаних јединица, на насиље почињено против учесника округлог стола, међу којима је, да подсетимо, поред неформалних представника српске заједнице, било и званичника Владе Косова, односно министар у Влади Косова. Повређивање људи који су се повиновали наређењима и показивали очигледну намеру да сарађују са полицијом приликом ове акције, указује на намерну демонстрацију силе и преовлађивање етничке мржње припадника специјалних полицијских снага над професионализмом. Стога, потписници овог саопштења изражавају јавну забринутост због примера репресивног институционалног деловања на етничкој основи, тј. законске и институоционалне незаштићености српске заједнице на Косову.

Јучерашњи поступци специјалних јединица косовске полиције, који су деловали по наређењу релевантних институција у Влади Косова, представљају директно кршење основних људских и грађанских права, укључујући заштиту против деградирајућег третмана и мучења, право на окупљање и слободу изражавања и право на информисаност и слободу извештавања. Посебну забринутост представља непрофесионално и насилно опхођење припадника специјалних јединица према новинарима и сниматељским екипама медија који су тамо обављали свој посао, наношење телесних повреда и уништавање њихове имовине.

Сходно свему наведеном, група цивилних организација, потписнице овог саопштења, захтевају следеће:

  1. Да Влада Косова и Министарство унутрашњих послова наложе хитну истрагу о употреби прекомерне силе приликом догађаја у Северној Митровици, марта 2018. године и примени све законске мере против лица која су, према личном нахођењу или командном одговорношћу, нанела телесне повреде и повреде достајанства учесницама и учесницима округлог стола у Северној Митровици.
  2. Да Канцеларија Европске уније и Мисија владавине права ЕУ – ЕУЛЕX активно учествују у напорима око разјашњења околности које су довеле до ангажовања специјалних јединица и процени злоупотребе овлашћења и поступања ове јединице.
  3. Да Косовска новинарска асоцијација и организације цивилног друштва широм Косова осуде насиље над новинарима и уништавање њихове имовине приликом извештавања са округлог стола одржаног у Северној Митровици.

Од политичких представника српске заједнице на Косову и њених представника у Влади и парламенту Косова захтевамо:

  1. Да уместо замрзавања учешћа у косовским институцијама, предузме одлучне институционалне кораке за заштиту интереса и права српских грађана на Косову;
  2. Да, користећи сав свој утицај и преговарачки потенцијал, покрену иницијативу ревизије законског оквира и пракси које се односе на деловање специјалних јединица косовске полиције у већински српским срединама, да потенцирају на јачању система цивилне контроле, односно већем уцешћу представника невећинских заједница у механизмима контроле специјалних полицијских снага;
  3. Да, сходно обрасцима искључујућег политичког одлучивања који су се показали приликом јучерашњих немилих догађаја у Северној Митровици, предузме стратешке кораке за спречавање формирања сличних потенцијалних полуга репресије ка невећинским заједницама на Косову.

 

Северна Митровица,

27. март 2018. године.

Потписници саопштења:

  • НВО ,,Актив”
  • НВО,,Центар за заступање демократске културе –АЦДЦ”
  • НВО ,,Хумани центар Митровица”
  • НВО ,,Женско право”