Др Дарио Видојковић: Повлачење потписа са Бриселског споразума и повратак на Резолуцију 1244 СБУН

Најновији драматични догађаји на Космету су показали сву пропаст Бриселских преговора, који и јесу досад углавном текли на штету Србије и српског народа на Космету, оцењује доктор Дарио Видојковић са Катедре за новију историју Универзитета Регензбург.

Видојковић наглашава да се у Косовској Митровици догодило најгоре досад могуће понижавање Србије бруталним нападом на државну делегацију Србије и на самог директора канцеларије за КиМ Марка Ђурића, што је кулминирало његовим безобзирним привођењем и спровођењем кроз Приштину, уз увреде и звиждуке окупљене руље, као да је у питању најгори криминалац и злочинац!

„Криминалци и ратни злочинци, они који себе називају некаквом владом, некаквог независног Косова, заправо су наредили незапамћену акцију против једног од кључних људи у том преговарачком процесу. Овај срамни чин врхушке у Приштини само показује да Тачију и њему сличнима није нимало ни до правог преговора ни до помирења, ни до компромисног решења! Они само знају за силу“, истиче доктор Дарио Видојковић.

Хапшење дирекотра за КиМ Владе Републике Србије Марка Ђурића, Фото (агенције)
Има ли смисла наставити преговоре у Бриселу?

Доктор Дарио са Универзитета за новију светску историју у Регезнбиргу поставља легитинмно питање: да ли уопште још има било каквог смисла да се преговори у Бриселу наставе?

„Сматрам, да за то постоји само један, недвосмислен и јасан одговор: Не! Поготово, када се узму у обзир прилично млаки коментари и изјаве из Брисела и бриселских званичника, који позивају, већ по правилу, све стране на уздржаност“.

„Треба их питати“, категоричан је Видојковић, „шта је то данас Србија и српска страна учинила да би се морала суздржати? Јесу ли Срби упали у салу, у којој се водио миран разговор, јесу ли Срби, наоружаних до зуба, бацали шок бомбе и сузавце (већ омиљено средство Албанаца на Космету, које радо употребљавају у јавним расправама у својој некаквој скупштини) на голорук народ. Јесу ли Срби испревртали столове и столице, и дугим цевима насрнули дивљачки на голоруке учеснике састанка у Косовској Митровици, које су узгред још и тукли? Јесу ли Срби претукли сниматеља РТС-а, јесу ли Срби једног високог државног званичника гнусно напали и спроводоли кроз Приштину излажући га руглу подивљале масе?“

„Ништа од тога Срби нису починили“, закључује професор са Регезбуршког Универзитета и додаје, „али доста Албанаца – јесу!“

Видојковић се пита кога онда Брисел треба да позива на уздржавање?

„Кога је Брисел требао и да јавно осуди због оваквог крајње скандалозног и невиђеног бандитског чина, а није“?

„Нису се нешто посебно огласили ни ЕУЛЕКС ни УНМИК, а из правних наука се добро зна, некада и никаква изјава може значити изјаву“, наглашава Дарио Видојковић.

По ко зна који пут, тиме се види на делу све лицемерје и дупли стандарди који је досад примењивао Запад, предвођен САД-ом, према Србији и српском народу уопште.

Проф Дарио Видојковић
Напад се догађа баш у тренутку када се на светкој сцени заоштравају односи са Русијом

Докрор Дарио Видојковић примећује да као и „много пута раније, и овај брутални напад на државну делегацију Србије, у својој Косовској Митровици, има више циљева и није се десио случајно. Десио се баш на дан када као Тачи „наређује“ да се почне са припремама за оснивање ЗСО. Изгледа да је наредио сасвим друго, а овај догађај може да му послужи као оправдање пред Аљбином Куртијем и другим албанским екстремистима да заправо спречи оснивање ЗСО“.

Овај бандитски акт, како вели председник Србије Александар Вучић, дешава се на дан када се на међународном плану заоштравају односи запада са Русијом, њиховом одлуком да се протерају руске дипломате из више од четрнаест земаља ЕУ и НАТО-а. Да ли је то био и својеврстан сигнал приштинским локалним властима да и они покажу силу, у овом случају према Србима, на које запад ионако гледа као на „мале Русе“?, пита се Видојковић.

„Изостанком јасне и праве осуде бруталног чина Приштине од стране западних центара моћи једноставно показује да се није сврстао против Албанаца, већ да ћутањем подржава овакав акт насиља против Србије, са циљем да се на исту, још повећа притисак, како би Србија на крају била приморена да призна натовску квази-државу на делу своје државне и историјске териториј“, закључује доктор Видојковић

Србија треба да отвори очи да са западом нема никаквих договора ни преговора

„Не заборавимо да се овај напад догодио свега пар дана после деветнаесте годишњице бруталне агресије НАТО-а на СРЈ, чије последице (посебно у виду катастрофалног пораста малигних обољења због употребе осиромашеног уранијума у муницији НАТО ратне технике), што чини овај данашњи чин агресије на Србију још суморнијим“, истиче доктор са Катедре за новију светску историју у Регензбургу.

Видојковић напомиње да „овај чин мора да послужи Србији и српском народу и као својеврсна опомена и лекција уједно, јер треба да отвори Србији коначно очи да са западом нема никаквог договора нити преговора, јер је се запад давно сврстао против српског народа, којег види на путу на свом поновном походу на исток, поновном „Дранг нах Остен“!

Доктор Дарио Видојковић сматра да најбоље решење и одговор Србије на овај, како га назива, брутални напад и невиђено „нецивилизацијско дивљање“ од стране албанских терориста мора да представља моментални прекид преговора у Бриселу, повлачење потписа на Бриселски споразум, и обраћање УН са захтевом да се испоштује резолуција ОУН 1244!

„То је једини правни оквир у коме Србија убудуће треба и мора да делује, а ради ефикасне заштите својих грађана на Космету“, каже Видојковић.

Наглашава да се треба захтевати да се на Космет врате 1.000 српских војника и полицајаца, на шта Србија има право према истој резолуцији. Србија тиме не би испољавала никакве агресивне намере, већ би повратак српских снага само значио допринос миру и стабилности на подручју Космета, једнако гарантовано и Србима и Албанцима, грађанима Србије.

„ Да за то нису у стању наоружане паравојне јединице под командом локалне власти у Приштини није доказао само овај чин агресије, који је, по ко зна који пут подигао, без потребе и повода, тензије у региону, већ и још увек нерасветљено убиство Оливера Ивановића, што је изгледа само било увод у дешавања попут овог данас, које има за циљ застрашивање и протеривање српског народа са својих вековних огњишта. То Србија не сме, ни по коју цену, да дозволи, то јој је историјска обавеза, ако не жели да скроз нестане!“, закључује на крају доктор Дарио Видојковић.

(аутор: др  Дарио Видојковић)
уобличио: И. Миљковић