КМ: Састанак представника већинских српских општина

Фото: ТВ Мост

У Митровачком двору се одржава састанак представника општина са српском већином на Косову и Метохији. Теме су политичко-безбедносна ситуација и формирање Заједнице српских општина, чији је лого видно истакнут у сали. Ако Запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо легитимно право да узмемо судбину у своје руке, поручио је министар у косовској влади Иван Тодосијевић.

Састанак у Митровачком двору почео осудом инцидената који су се догодили у понедељак. Две су тачке дневног реда: политичко-безбедносна ситуација и извештај Горана Ракића након састанка са председником Вучићем.

На седници у Косовској Митровици, представници Срба разговарају о политичко-безбедносној ситуацији на северу покрајине и формирању Заједнице српских општине (ЗСО).

Ако Запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо легитимно право да узмемо судбину у своје руке, формирамо ЗСО и сами одлучујемо о нашим животима, а овде су угрожени и животи наше деце, поручио је на почетку скупа министар у косовској влади Иван Тодосијевић.

Игор Симић из Српске листе рекао је да „ћемо бити снажна опозиција свим предлозима косовске владе, јер она не ради у интересима Срба“.

У име свих одборника десет скупштина, најоштрије је осудио вандалски акт непримерене силе над Србима и њиховим политичким представницима, као и киднаповање Марка Ђурића.

Министар у косовској влади Иван Тодосијевић рекао је окупљенима да је ЗСО међународна обавеза, а не хир.

„Ако Запад и Приштина не желе да формирају ЗСО, имамо легитимно право да узмемо судбину у своје руке, формирамо ЗСО и сами одлучујемо о нашим животима, а овде су угрожени и животи наше деце“, поручио је на почетку скупа Тодосијевић.

Критиковао је што представници ЕУ нису дошли на тај скуп.

Састанку присуствују представници свих десет општина са већинским српским становништвом, градоначелници Клокота Божидар Дејановић, Партеша Драган Петковић, Новог Брда Светислав Ивановић, Штрпца Братислав Николић и Ранилуга Владица Аритоновић.

Српска листа је јуче одлучила да неће више бити део владе у Приштини. Та одлука је донета једногласно после инцидената у Косовској Митровици и састанка са председником Србије у Београду.

Посланици Српске листе учествоваће у раду парламента, али неће подржавати одлуке владе.

Због игнорисања обавеза из Бриселског споразума, на петогодишњицу потписивања тог документа, представници Срба најављују да ће сами формирати Заједницу српских општина.

(агенције)