Kosovska policija privodi i „Pravo na sutra“

Novinarka Radio-televizije Srbije (RTS) Svetlana Vukmirović, potvrdila je da je ekipa RTS-a  juče u Peći, u toku snimanja nove epizode serijala „Pravo na sutra“, privedena od strane kosovske policije. Nepoznati Albanac prijavio je policiji televizijsku ekipu, posle čega su članovi privedeni u policijsku stanicu, pojašnjava Vukmirovićeva.

Svetlana Vukmirović, privatna arhiva

„Tri člana ekipe, snimatelja Aleksandra Stipića, realizatora Biljanu Erdeljan i vozača Dalibora Milutinovića su pretresli, legitimisali i skoro pet sati saslušavali. Sa njima je privedeno i petoro advokata koji sa nama rade na emisiji”, kaže autorka emisije „ Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović“.

Kako je Vukmirovićeva rekla, o ovom incidentu su, nakon sat i po vremena, obavestili Kancelariju za KiM, čijom intervencijom su novinari i pravniccu oko 22:30 časova oslobođeni.

Nakon što se okupila ekipa je iz Peći krenula put Gračanice.

Foto: privatna arhiva (ekipa na snimanju)

U Kancelariji za pravnu pomoć u Gračanci, koja pruža podrušku i sarađuje sa ekipom RTS-a na relaizacijiji projekta „Pravo na sutra“, o uzurpiranoj srpskoj imovini nismo mogli da dobijemo nikakvu informaciju. Službenica Kancelarije je portalu GračanicaOnlajn ljubazno rekla da nema dozvolu da iznese bilo kakvu informaciju.

Svetlana Vukmirović, urednica emisije „Pravo na sutra“ koja se emituje na drugom programu RTS-a za GračanicaOnlajn je izjavila da je privođenje nimalo nije obeshrabrilo.

„Sada ćemo sa ekipom još ažurnije raditi na rasvetljavanju slučajeva uzurpirane srpske imovine širom Kosove i Metohije od stane kososvkih Albanaca“, prokomentarisala je kratko Vukmirovićeva.


UNS i DNKM najoštrije osuđuje privođenje ekipe RTS-a

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije osuđuju nastavak maltretiranja novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji od strane kosovske policije.

UNS i DNKiM podsećaju da su se pre samo tri dana pripadnici specijalne policije Kosova ROSU nasilno ponašali prema srpskim novinarima koji su izveštavali o događajima u Kosovskoj Mitrovici.

UNS i DNKiM ponovo zahtevaju da nadležni organi omoguće svim novinarima da bez ometanja i nasilja rade svoj posao.


Ivan Miljković