Епископ Теодосије: Даће Бог да манастир Св. Архангела заблиста пуним сјајем

Литургија, слава параклиса посвећена Св. Лазару Четвородневном

Више од триста верника, окупило се данас у манастиру Св. Архангели код Призрена, где је обележена слава параклиса посвећена Св. Лазару Четвородневном. Литургију је служио епископ рашко-призренски Теодосије, уз саслужење свештеника и свештеномонаха, док су за певницом били призренски богослови са својим професорима. Владика Теодосије очекује да ће манастир ускоро, уз Божју помоћ, заблистати пуним сјајем.

У шестој недељи великог поста, у делимично обновљеном манстиру Св. Архангела надомак Призрена, окупљене вернике, монаштво и свештенство Епархије рашко-призренске, владика Теодосије је подсетио да се данас слави само једно од Христових дела, васкрсење његовог пријатеља, Лазара Четвродневног.

„Господ је учинио ово чудо васкрсења Лазара да би најавио оно што тек треба да се догоди, најславније чудо од кад постоји овај свет, а тоје васкрсење Господа нашег, који је страдао на крсту, три дана лежао у гробу, а онда устао, разорио врата и нама отворио пут у вечни живот“, рекао је на почетку своје беседе владика Теодосије.

Литургији у близини града на Бистрици, присуствовали су верници из свих делова Косова и Метохије, као и педесетак расељенх Призренаца.

„Зато се и ми, браћо и сестре, трудимо подвигом и молитвом, а надасве покајањем и смирењем да се приближимо Христу, да служимо Христу, његовој цркви и да служимо ближњима, да имамо љубави према ближњима, да би тако Господ у нама препознао лик свој“, наставио је владика рашко-призренски, подсетивши да је Господ свемогућ, посебно када смо у опасности и у невољи.

По речима епископа Теодосија, манастир Св. Архангела, који је уништен у мартовском погрому 2004. године, најбољи је пример и сведок да Срби пролазе пут Христов, пут крста, пут голготе.

„Даће Бог да у ово натеже време наше светиње заблистају највећим сјајем, што је доказ силе Божје и васкрсења Христовог. А ми треба само да пратимо и следимо глас Христов, да верујемо и да будемо чврсто уверени у моћ његову и у силу његову, а Господ ће делати и неће оставити оне који верују у њега. Зато, без обзира на све опасности, на све тескобе и невоље са којима се суочавамо и кроз које пролазимо, треба да са вером и надом у Бога, све то поднесемо, јер ће Господ учинити да због тога будемо овенчани непролазним венцем небеске славе“, поручио је владика Теодосије уз поруку свим људима добре воље, да су добродошли и у ову, али и све остале светиње широм Косова и Метохије.

Лазарева субота се у Св. Архангелима слави од 2004. године, када се братсво после мартовског погрома вратило у манастир. Капела која је подигнута у новом конаку, са леве стране манастирске капије, посвећена је управо Св Лазару Четвородневном. Лазарева субота је и крсна слава игумана манастира посвећеног Светим Архангелима, оца Михајла.

Анђелка Ћуп