Врбица у Грачаници

Последње недеље часног поста Српска православна црква и верници празнују Лазареву суботу, у народу познатију као Врбица. Празник је посвећен успомени на Лазара кога је Христос пре уласка у Јерусалим подигао из мртвих.

Пред близу стотинак верника, међу којима је највише било родитеља са децом, у манастиру Грачаница је свечаном литургијом, уз саслужење свештенства и монаштва, литијом и дељењем венчића и звончића деци обележена Врбица.

Литије у Грачаници, Фото: ГрачаницаОнлајн

Врбица је за православне хришћане празник дечје радости, јер је, према Јеванђељу, Христос полазећи у Јерусалим рекао: „Пустите децу к мени, јер таквих је царство небеско“

На тај празник се у православне храмове уносе врбове гране које ту остају до недељне литургије, на Цвети, када се обавља ритуал благосиљања врбе. Врбове гране које се потом деле народу, симболизују палмине гране којима су хришћани поздрављали Спаситеља Исуса Христа на уласку у Јерусалим.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Према предању, Лазар је, као кипарски архиепископ, живео још 30 година по васкрсењу, проповедајући хришћанство. Православни верници истовремено прослављају и Врбицу која, према канону цркве, почиње службама бдења у навечерје Цветне недеље, свечаног уласка Христовог у Свету земљу. Врбица је увек суботом, дан уочи празника Цвети, који је недељу дана пред Васкрс.

Литије за Лазареву суботу, манастир Грачаница

Обичај је у нашем народу да деца на овај дан носе и звончиће око врата, што симболично представља поздрав Христу, који је улазио у Јерусалим.  Народ обилази око храма уз певање тропара Лазареве суботе. Овај празник је искључиво празник деце. За тај дан мајке свечано обуку своју децу, па чак и ону најмању, од неколико месеци, доносе, свечано обучену, цркви, купују им звончиће везане на тробојку и стављају око врата. Деца се радују, трче по порти и учествују у опходу око цркве. Младе врбове гранчице се односе кућама и стављају поред иконе и кандила. Са овим даном почињу велики Васкршњи празници.

Фото: ГрачаницаОнлајн

У неким крајевима, код нас на Шари, у Сиринићкој и Средачкој жупи и Метохији организују се поворке „лазарица“ и „додола“. Лазарице су биле удешене, чисте у новим оделима, богато искићене, представљајући долазак летњег периода. Биле су радо дочекиване по кућама и дариване храном и пићем.

Иван Миљковић